Vogézy 2008: 3. den - Col de la Schlucht-Le Hohneck-le Grand Ballon
- žulový honosný přístup a vyhlídku u observatoře
obsadili Češi. A fotili se stále navzájem
- a vypadali, že už nikdy nesejdou dolů. Tak jsem je zase
opustil - pokolikáté už - a jel dolů, k Jirkovi H. kam
nakonec dorazilo celé naše stádečko vyjma trojky ostavší
v Marksteinu
- vzhledem k tomu, že času bylo dost, začalo pár lidí
plánovat,
jak sjet dolů terénem. To znamenalo samozřejmě se vrátit
k Marskteinu, ale jak dál? K turistické usedlosti
ještě kus za touto vesničkou?
- na odbočce k Métzeralu se pár lidí rozhodlo, že terén
není pro ně a jeli z kopce po silnici s tím, že v Metzéralu
se zase všichni setkáme a dáme si gáblík
- většina však zamířila dál, ke zmíněné usedlosti a
pustila se do sjíždění. Ten byl dlouhý, velmi dlouhý.
Pro holky i těžký, visely na brzdech, takže cesta ubíhala
pozvolna, i když pánové to dolů mydlili, co to dalo
- při sjíždění hory jsme ztratili hlídač - Jirku H. A začalo se řešit,
kde mohl špatně odbočit, kdo ho naposledy viděl, jestli
se nevrátit a nehledat toho nebožáka. Rozum však velel pokračovat s
tím, že si Jirka H. musí cestu z lesa najít sám. Při
každém čekání na holky se však otázka vracela: Kde je
Jirka H.?
- a na otázku bylo dost času, protože jsme museli překonat
odhadem 800 až 900 metrů výškového rozdílu. V místní
části Mittlach-le-Hauf začala
civilizace (kemp) a objevil se také Jirka H. Odpočíval v
trávě. Na otázku, kde byl, odpověděl lakonicky: Jel jsem furt dolů, přece nebudu čekat
- nechávám jeho reakci bez
komentáře. Hlavně že byl na světě, že?
- v srdci Mittlachu jsme narazili na příjemnou
venkovní restauraci a zavolali ostatním, jak to vypadá v
Métzeralu. Tam nebyla žádná. Bylo rozhodnuto. Konečně
jsem si mohli dát alsaskou specialitu: "choucroute"
a ostatní "la
tarte". Co to je? To první hromada vařených brambor
a zelího podlitého vínem a na tom navršená klobása, vařené
uzené a vařený bůček. Čili jídlo typicky francouzské!
Rád jsem toto jídlo jak z kuchyně madam Rettigové
poznal, ale byla to má první a poslední objednávka
tohoto jídla v mém životě. La tarte bylo zajímavější,
jde o místní podobu pizzy, či lépe řešeno slaného koláče,
jeho6 těsto je poměrně suché, asi jen voda a mouka
- do cíle, do hotelu v Muhlbachu-sur-Munster jsme dojeli
spokojení, byť k hotelu samotnému bylo nutno vyšplhat
ostřejším stoupáčkem
- večer byli všichni víceméně odpočatí a tak
jsme restaurační část určenou pro snídaně zaplnili kvůli
muzice a tanci, kterému kraloval Jirka H. Akorát ten twist
mu stále nejde
|