Pieniny 1990: 6. den - Šlachovky-Veterný vrch (Spišská Magura)

ZPĚT
 
Trasa: Šafranovka 742 m - modrá - hřeben Lužná Skala - Rabotín 843 m - Šlachovky 899 m / 5 km - Velký Lipník 580 m / 8 km - červená - Čierťaž 787 m - Veterný vrch 1112 m - Zálažné cca 1110 m / 14 km

I tato předposlední trasa vedla po širokých horských loukách se spoustou hezkých pohledů na všechny strany a zvláště při zpětném pohledu na Pieniny. V odpoledni jsme dorazili na mezní vrch Šlachovky a spustili se podruhé do vesničky Lipník. Doplnili jsme zásoby a vyrazili na jih do druhého rozlehlého pohoří, Spišské Magury. Cílem byl dosáhnout nejvyšší vrchol, protože z toho jsme měli další den seběhnout na nádraží a odjet domů.

Na závěr dne jsme si uprostřed prázdné Magury někde v oblasti Zálažného udělali oheň, zpívali a čekali na medvěda. Zvláště mládež byla velmi odvážná a hlídala každý zvuk, aby to huňáčovi ukázala. A skutečně nějaké brumlavé zvuky se v noci začaly ozývat. Nebylo to ovšem nijak blízko a nevěděli jsme, jde-li o jelena či medvěda. My staří jsme mohli v klidu zalehnout, protože hrdinná mládež byla ochotná se nám za loňský rok odvděčit a rozhodla se hlídat. Obávám se, že jejich řevu by mělo i sebevětší zvíře dost a medvěd - byl-li to medvěd - radši zůstal někde stranou.