Les Arcs 1800 / rok 2001

KDE JSME TEDY LYŽOVALI







Všude. Nejdříve na svých oblíbených sjezdovkách v oblasti Peisey-Vallandry. Zvláště naše dámy si vychutnávaly červenou Belette, ale neohrnovaly nos nad dalšími červenými Aigle a La Morey. My ostatní jsme se postupně "roztahovali", takže v druhé polovině týdne se velice často lyžovali v areálu Les Arcs 1600 a Svátkovi trávili hodně času na druhé straně v Les Arcs 2000. 
Na nejvyšší vrchol Aiguille Rouge vyjel málokdo, protože v první polovině týdne byla lanovka na vrchol mimo provoz, a když ji otevřeli, tak na ní stály dlouhé fronty (až 45 minut). 
Letos jsme ocenili - samozřejmě kromě sestavy červených ve zmíněné oblasti Peisey-Vallandry - tři červené v Les Arcs 1600 a černé: Fond Blanc (ta byla rovná jako stůl) a Comborciéres (ta byla boulovatá po celou délku asi tří kilometr). 
Za zkoušku stály i černé sjezdovky vedoucí z poloviny Aiguille Rouge do Les Arcs 2000, zvláště letmý kilometr - nebyly totiž nebezpečné, protože byla spousta čerstvého sněhu, musely se však proskákat.
PŘÍSTUP K TRATÍM




Při rozhodování, kam se vydat, jsou v Les Arcs 1800 dvě základní možnosti:
1. buď vyjet gondolou rovnou na druhou stranu do Les Arcs 2000, nebo vystoupit v polovině a jezdit v pravé části Les Arcs 1800 nebo rovnou přejíždět směr Peisey-Vallandry,
2. nebo vlézt na sedačku Carreley a jezdit v levé části Les Arcs 1800 pod vrcholem l´Arpette s možností se okamžitě přesunout do Les Arcs 1600 či sklouznout z této strany do Les Arcs 2000,
3. vlastně nejproblematičtější je přejíždění z jedné části areálu Les Arcs 1800 do druhé.
UBYTOVÁNÍ



Ubytování vzbudilo na začátku bouři odporu. Studia byla skutečně titěrná a připomínala umarkatovou buňku. Ve srovnání s předchozím rokem to byly nebe a dudy. Co naděláte. Časem to všichni přežili. Byla to asi daň za dražší středisko. Složitější bylo, kde provádět hudební večírky, ale i to se vyřešilo.
Navíc celý areál byl velmi promyšleně řešen vzhledem k tomu, že dům byl postaven do šikmého svahu. Soustava přechodů a pochodů domem chtěla chvíli myslet.
PARKING

Bylo komplikované a vyhráli ti, co dříve přijeli. Samozřejmě, že se dalo pořídit placené. Jinak se situace řešila najetím vozu k domu, vyndáním věcí a odjetím na dolní volné parkoviště podél hlavní silnice, kde bylo místa dost. Vše však bylo poměrně vzdáleno a tak se věci nosily hodně do daleka.
JINÉ AKTIVITY
V místě byla dva bowlingy a squash. Bowling byl však značně předražený, jedna hra stála téměř 50 franků, takže jsme jim dali čouda.
HODNOCENÍ


* ubytování na začátku horror, po pár dnech to bylo již všem fuk a některým i dříve,
* počasí nejhorší za celá léta, dokonce mráz s ostrým větrem - jako by nebylo ani na horách jaro, naštěstí na konci týdne vykouklo slunce,
* lyžování dokonalé - hodnoceno jako jedno z vůbec nejlepších - pochopitelně, měli jsme různé podmínky a velmi často prašan.
CENA



Cenová nabídka agentury CIS Immobilier (studio plus skipass á 905 FRF) + osobní doprava (cca 2500 Kč/osoba):
* 7x ubytování včetně 6denního skipasu pro celý areál
- ST/2: 1800 FRF + (2x905) = 3610 FRF, tj. 1805 FRF/pers. = 10300 + 2500 = 12 800 Kč/pers. (ubytování, skipas, doprava)
- ST/3: 2650 FRF + (3x905) = 5365 FRF, tj. 1788 FRF/pers. = 10200 + 2500 = 12 700 Kč/pers. (ubytování, skipas, doprava)
- ST/4: 2810 FRF + (4x905) = 6430 FRF, tj. 1610 FRF/pers. = 9200 + 2500 = 11 700 Kč/pers. (ubytování, skipas, doprava)
DOPRAVA Vlastními osobními automobily. Cena vychází přibližně na 2500 Kč za osobu při min. obsazení 3 osobami v autě.
POZNÁMKY



















* Původně jsme chtěli jet za každou cenu do Les Menuires. Podmínkou však bylo bydlet co nejblíže k sobě. Bohužel to bylo kamenem úrazu, a proto jsme Les Menuires vzdali. Ke všemu jednání se zástupci tohoto střediska bylo obtížné. Možná, že my, Češi, jsme skutečně "0", ale Francouzi jsou v každém případě dřeváci! Ježíšmarjá, je možné, aby v kancelářích lyžařských středisek bylo tolik blbců?
A tak jsme hledali dál. Až teprve na přelomu roku 2000/2001 jsme dostali přijatelnou nabídku ze střediska Les Arcs 1800. Nejenomže byli ochotni akceptovat složení ubytovacích požadavků, ale také poměrně rychle reagovali. Rozhodování mělo drobnou překážku, v areálu Les Arcs jsme už jednou byli, v roce 1999. Tenkrát jsme však bydleli ve středisku Les Arcs 2000. 1800stovka se nám nakonec zdála jako slušná příležitost poznat celou oblast znovu a jinak. Toto středisko je více vytočeno na slunce v odpoledním čase, což pro nás, odpolední pijáky vína, je nesmírně důležité. Navíc je toto středisko blízko našim oblíbeným sjezdovkám v části zvané Peisey-Vallandry. A tak bylo rozhodnuto.
* Nakonec jsme nijak blízko nebydleli, středisko je poměrně veliké, ale především veliké jsou domy samotné. V našich řadách se vzmáhá pocit, že bychom zase jednou měli jet s CK a busem. Důvodem je i jízda auty, která ze začátku a z konce dělá z akce více individuální záležitost.
* Smůla se tentokráte prošla téměř parněvalcovým způsobem po rodině Michalů. Hned první den odjezdu Jirka nalil do VW Transportera benzín místo nafty a vypadalo to, že do Francie vůbec nepojedou. Nakonec v noci v Plzni servis auto spravil za těžký peníz.
* Hned první den Jirka vyrval vázání, ale naštěstí u gondoly, a protože měl s sebou Kryštofovy fungl nové lyže, nic se vlastně nestalo. 
* I tentokráte nás postihlo neštěstí v podobě zranění. Tentokráte to odskákala Lída M., které cizí lyžařka rozsedla koleno. Jízda domů byla spíše jako jízda sanitkou. Ale zvládlo se to.
* Jinak nic zvláštního se nestalo.