Tokaj, Kopasz-h., Tarcal, východní Evropa, 27. 8. 2013

STRANA 1.   ZPĚT / BACK
 
  • Takže:
    - v Tokaji se vyrábí jen bílé víno,
    - na 75 % ploch se pěstuje odrůda furmint
    - klasické aszú je tří až šestiputnové, od nejméně kvalitního po nejkvalitnější. Počet puten znamená, kolik to že puten "rozinek" se nasype do 130 litrového soudku s jiným místním bílým vínem
    - nejde prý o hrozinky, i když sechlou, scvrklou sladkou kuličku by nikdo jiný nijak nenazval. Tyto kuličky se nechávají uležet i více let
    - v oblasti jsou dvě nové odrůdy: sárgo-moskately a zengö
    - ochutnali jsme kdeco, jen furmint byl podle zvyklostí Čechů suché víno. Ostatní starší ročníky byly tak narvané přírodním cukrem, že jsme nemuseli ani ochutnávat aszú. Ale ochutnali. A než jsme odjeli, objednali jsme si na druhý den rán nákup. My 6 lahví, Pavel s Věrou dvakrát tolik. Co tomu řeknou na ukrajinské hranici?
  • 17:20 čekala nás cesta na kolech a nemohli jsme se tudíž zdunět. A tak jsme vyjeli vstříc vesničce Bodrogkeresztúr, která je spíše zemědělského charakteru. Bylo krásné slunečné odpoledne
  • 17:55 jsme slezli z kol
  • 18.55 jsme se vydali na prohlídku města Tokaje. Ukázalo se, že i přes trvající turistickou sezónu je to docela ospalé městečko. Problémem bylo najít restauraci s nabídkou něčeho zajímavého. Nabídka byla chudá, kdeco bylo zavřeno. Baru bylo dost, ale bez jídla. Zato všude nabídka Staropramenu. Do hotelu naproti se nám podruhé nechtělo a tak jsme nakonec šli na k přístavu, kde byly ještě další dva. Asi chyba. Nijak zvláště nevařili. Dal jsem si vepřový plátek s mandlemi, ale průměr. A ještě navíc všude bylo plno komárů, i uvnitř restaurace. Holt jsme byli na soutoku líných řek, Tiszy a Bodrogu
  • 21:00 jsme zalehli. V pokoji bylo vedro, venku řádil pes, které štěkal durch. To byla noc! Museli jsme si otevřít dokonce dveře na chodbu