Chorvatsko: Prožurska luka - Sobra -
Saplunara, Mljet / 4. den
-
z Maranoviči se stoupá až ke kostelíkům
nad vesnicí Korita a pak už se to mastí dolů, až do zátoky
v Saplunaře. V té době jsem jel sólo a hledal zátoku Blace. Našel. Byla by možná krásná. Ale
bylo by nutno vybagrovat tuny sajrajtu. Otočil jsem
se a jel do jiné zátoky ostrovního výběžku. Hledal jsem naše
stádo, které se mělo shromáždit u koryta s tvrdým y
-
13:45 na stádo koupajících se
lachtanů jsem narazil v zátoce na severní straně obec. Válelo
se na skalisku těsně pod hospodou, kde na nás čekalo několik
chobotnic pod pekom. Majitelka nám ukázala přípravu a
pak předložila nejhorší zpracování, které jsem v Dalmácii
zažil. Ne že by to nebylo k jídlu, ale málo to připekli.
Na závěr ještě vznikly spory při placení. Vypadalo to, že budeme
platit dvojnásobek. Tvrdili, že cena cca 150 kuna je jen za půl
chobotnice. Při ceně 300 kuna a předvedené kvalitě by jídlo
aspirovalo na cenu "již nikdy více" či "dalmatské
žrádlo". Vše se však urovnalo a já mohl vésti Lídu zpátky po šotolinové příbřežní cestě
-
16:45 jsme odbočili v Maranoviči. I
když zpočátku občas při sjezdech v šotolině sesedla, cesta
se líbila, ale nakonec trasám na Mljetu spílala. Nebyla jediná. Přírodní povrch a
kopcovitější
ostrov byl holt náročnější. Stoupák ze Sobry do Prožury ji vůbec nebavil
-
18:00 jsme byli zpátky v přístavu
a mohli jít rovnou na večeři. Bylo dušené hovězí ve stylu rajské. Čili anglická kuchyně, kterou zbožňuji od školní
jídelny. Přežil jsem. Asi proto, že to nevařili Angličani!
-
Pavel S. otestoval při zpáteční cestě
šotolinu z Okuklje a taky to šlo. Den objevů
|