Chorvatsko: zastávka v Trogiru, jízda kolem Milny / 2. den
- na konec, k poslední ponorkové základně většina lidí nedojela.
Já jsem aspoň zjistil, že se na tomto konci zvedá šotolina do
hor a dá se po ní určitě projet ke klášteru Blaca. Chvíli
jsem přemýšlel, jestli se mám sólo vydat tímto směrem,
ale nakonec jsem se vrátil jako ostatní do Milny
- večeře vzhledem k obědu byla lehká. Místo tradičních
grundlí byly překvapivě mušle. Lidem to chutnalo. Nebyly
sice kulinářsky vynikající (myslím škeble), ale dobré byly
- ani nevím, jestli jsme již první večer vyhlásili
tequila bum-bum? Asi ne
- protože jsem byl jen lehce přejeden, šli jsme ještě s
Pavlem do oblíbené restaurace Galícija a já si dal oblíbené
lignje na žaru. Trochu mne zklamali. Před lety je měli
daleko lepší. Holt člověk si má občas zážitky jen
zachovat!
- jestli se dobře pamatuji - což je těžká otázka - tak
1. večer na lodi byl klidný. Všichni byli přejedeni a unaveni z
cesty busem
Grundle je mřenka
mramorovaná (Noemacheilus barbatulus – je rybka z
čeledi sekavcovitých). Ve středověku se na panstvích
a církevních pozemcích zakládaly malé rybníčky na
chov mřenek. Na váhu byly placeny až 4x dráž než
ostatní druhy ryb. Později se “grundle” ( z německého
Grundeln) začaly dělat i z jiných druhů ryb, hlavně
hrouzků, plotiček aj. O tom, že chutnají fantasticky,
si dodnes vyprávějí pamětníci staré Prahy a opěvují
zaniklou osadu Podskalí a vzpomínají na smažené
podskalské grundle jako na velikou lahůdku.
A jak se připravují? Jen pro otrlé! Na stole musíme mít
tři mísy. V první hladká mouka, v druhé rozšlehaná
vajíčka se solí a pepřem a špetkou rozemnutého yzopu
a v třetí míse jemná strouhanka. Ze štoudve se nabere
potřebné množství ryb, nechají se odkapat a vyklopí
se do mouky. V mouce poskakují a samy sebe obalují.
Pomocí síta se přehodí do rozšlehaného vajíčka s
pepřem a solí a pak do strouhanky. Obalené rybky se
spustí v sítu do horkého oleje. Když se síto vynoří,
je z grundlí křupavá lahůdka. |
|