Chorvatsko: zastávka v Trogiru, jízda kolem Milny / 2. den

   ZPĚT
  • na konec, k poslední ponorkové základně většina lidí nedojela. Já jsem aspoň zjistil, že se na tomto konci zvedá šotolina do hor a dá se po ní určitě projet ke klášteru Blaca. Chvíli jsem přemýšlel, jestli se mám sólo vydat tímto směrem, ale nakonec jsem se vrátil jako ostatní do Milny
  • večeře vzhledem k obědu byla lehká. Místo tradičních grundlí byly překvapivě mušle. Lidem to chutnalo. Nebyly sice kulinářsky vynikající (myslím škeble), ale dobré byly
  • ani nevím, jestli jsme již první večer vyhlásili tequila bum-bum? Asi ne
  • protože jsem byl jen lehce přejeden, šli jsme ještě s Pavlem do oblíbené restaurace Galícija a já si dal oblíbené lignje na žaru. Trochu mne zklamali. Před lety je měli daleko lepší. Holt člověk si má občas zážitky jen zachovat! 
  • jestli se dobře pamatuji - což je těžká otázka - tak 1. večer na lodi byl klidný. Všichni byli přejedeni a unaveni z cesty busem
Grundle je mřenka mramorovaná (Noemacheilus barbatulus – je rybka z čeledi sekavcovitých). Ve středověku se na panstvích a církevních pozemcích zakládaly malé rybníčky na chov mřenek. Na váhu byly placeny až 4x dráž než ostatní druhy ryb. Později se “grundle” ( z německého Grundeln) začaly dělat i z jiných druhů ryb, hlavně hrouzků, plotiček aj. O tom, že chutnají fantasticky, si dodnes vyprávějí pamětníci staré Prahy a opěvují zaniklou osadu Podskalí a vzpomínají na smažené podskalské grundle jako na velikou lahůdku. A jak se připravují? Jen pro otrlé! Na stole musíme mít tři mísy. V první hladká mouka, v druhé rozšlehaná vajíčka se solí a pepřem a špetkou rozemnutého yzopu a v třetí míse jemná strouhanka. Ze štoudve se nabere potřebné množství ryb, nechají se odkapat a vyklopí se do mouky. V mouce poskakují a samy sebe obalují. Pomocí síta se přehodí do rozšlehaného vajíčka s pepřem a solí a pak do strouhanky. Obalené rybky se spustí v sítu do horkého oleje. Když se síto vynoří, je z grundlí křupavá lahůdka.