Chorvatsko: ze Stariho Gradu do
Stariho Gradu / 4. den
- v Jelse jsme na závěr navštívili místní hřbitov s
kostelem, objeli dvě zátoky směrem na východ, zjistili, že
nejlepší víno má Tomič, otočili se za kempem a začali
stoupat do podhůří Hvaru. Ivoš s Jindrou nechtěli jet,
ale když Ivoše kamarádi ukamenovali, že se na partnerku
vymlouvá a sám nemůže, jeli s námi
Starogradske polje
je památka UNESCO. Je zvláštní památkou. Turista ji
vlastně nemůže pořádně vidět. O co jde? Mezi obcemi
Starim Gradem a Vrboskou se dochoval tzv. antický ager
(latinsky), chora (řecky). Představuje ukázku antické
geometrické soustavy parcelace půdy, která zůstala v
podstatě zachována od samých počátků řecké
kolonizace na Jadranu do našich dnů, tj. po 24 století.
Čevabčiči, čevapčiči,
čevap, čevapi, čevapy... asi nejrozšířenější
specialita z mletého masa po celém východním přímoří
Jadranu i vnitrozemí. Rozšířili
je zde Turci při okupaci Balkánu a s původní
recepturou se setkáte nejvíce v Bosně, zejména v
Sarajevu. Dále na západ se region od regionu receptury
trochu odlišují chutí v závislosti na používaném koření
a hovězím mase (některé druhy obsahují jehněčí, jiné
vepřové maso). |
- ve
staré vinařské vesnici Pitve jsme se na chvíli rozdělili, protože ke kostelu
(Sveti Jakov - sv. Jakub) nad
obcí část nechtěla. Byl v prudkém stoupání. Bohužel v
místních hrobkách jsme nic neobjevili a tak dohnali ostatní
v další vesnici obklopené vinohrady - Vrisnik (jméno
je odvozeno od vřesu). Opět jsme se rozdělili při snaze
dojet na kopec s kostelem, ale tentokráte jsme se roztrhali.
Obec byla v prudkém kopci, plná úzkých uliček a schodů a
bylo těžké pátrat po ostatních
- pokračovali jsme do Svirče (zemědělská vesnice,
kde se daří vinné odrůdě plavac mali), kde stála dlouhá kolona místních
vinařů čekajících na slisování své úrody. Nezáviděl
jsem jim úděl vinaře. Při fotografování nás dohnala
ztracená skupina a tak v obci Vrbanj jsme zajeli společně k
místní vinařské rodině. Byli velmi milí, granátová
jablka nám snášela zadarmo, košt byl úplně bez problémů.
Ještě nám sdělili těžký úděl malých vinařů, kterým
lisovna a velký producent dluží už za tříletou úrodu.
Na závěr jsme si nakoupili místní lokální víno z révy
zvané
|