Chorvatsko: Vis a jeho okolí / 5. den

STRANA 3.   ZPĚT
 
Hib - základní surovinou jsou sušené fíky, rozemleté a dobře promíchané s umletými mandlemi a s domácí pálenkou. Ingredience se dobře smíchají a uhněte se z nich bochánek, který se dává sušit na slunce. Usušené bochánky se pak ukládaly do suchých listů vavřínu a větviček rozmarýnu. Ty dodávají hibu zvláštní aroma, ale současně ho chrání před neodbytným hmyzem, především mouchami. Původ "hibu" sahá až do dob řeckého osídlení Visu – byli to Řekové, kteří sem tuto pochoutku přivezli a za nich na zdejším prostoru zdomácněla.
  • ta je na malém poloostrově v zátoce Parja s několika vilkami. Hlavní show spočívá v tom, že se dá projít po chodníčku po straně tunelového tubusu (ponorkový bunkr Jastog). Kolik se do tubusu vešlo ponorek? Odhadem dvě, tubus byl dlouhý přes 100 metrů. Takové ponorky určitě Jugoslávie neměla. Schovávaly se zde i dělové čluny apod.
  • okolo třetí odpolední jsme zasedli v centru Visu k jídlu. Pár nás si dalo pljeskavicu na mé doporučení, ale nebyla z nejlepších. Škoda. Jinak je to fantastické jídlo
  • mezi čtvrtou a pátou už jsme byli zase na lodi. Bylo příjemné teplo a tak jsme se rozhodli s Lůďou vyzkoušet paddleboard. Sice není těžké si na něj sednout, ale těžké je si na něj stoupnout a pádlovat. Oba jsme si sice stoupli, ale o pádlování by se dalo pochybovat. To Honza byl úspěšnější. Největší dovednost projevil starý vodák František, který se údajně v oddíle musel naučit jezdit vestoje v kanoi. Někdo jezdil důstojně, někdo padal do vody jak hruška. Většina lidí ovšem stála na palubě a raději se řehonila, než by se stala objektem zábavy. Tak to chodí. Klaunů je málo