Ski La Rosiére - La Thuile, Francie-Itálie, 5. - 20.3.2016

ZPĚT
 
FOTO J.MICHALA FOTO F.ŠÍMY FOTO I.GORECKÉ (+ H.KOTOUČOVÉ)
 
SKI PLÁNKY italské provedení bylo hodnoceno jako lepší než francouzské
NÁKUPY * kilo krevet v supermarketu U stálo 6 euro!
* většinou se kupovala červená vína v ceně 5 - 7 euro
* bageta stála 0,85 až 1 euro
* espresso stílo ve Francii 2 E, v Itálii 
KLIMA neděle až úterý slunečno, zpočátku tepleji, postupně se ochlazovalo, ve středu bylo zataženo, drobně sněžilo a vanul vichr. Většina lyžařů-odvážlivců lyžovala na sjezdovce Ecudets, jediné mezi lesy, ale kvůli dlouhému vleku většina vymrzla. Po poledni byly na sjezdovce už skutečně jen zažranci. Oficiální provoz vleků byl zastaven v 15:00, dvě hodiny před normální provozní dobou.
Vítr byl na straně La Rosiére problém. I přes březnové sluníčko bylo mrazivo a krytí obličeje bylo více než příjemné. Čtvrtek a pátek už zase byly slunečné, ale dopoledne stále mrazivo. Na francouzské straně polevil vítr až v pátek. Na italské straně bylo o poznání tepleji a větrné podmínky daleko lepší
SNÍH nejlepší sníh byl ve střední (italské) části nad sedlem S.Bernardo. V podstatě po celou dobu prašan. Oblast je ve výšce 2200 - 2600 m a sluneční paprsky dopadají pod velkým úhlem, takže nedochází k roztávání sněhu a zledovatění nočními mrazy. K tomu dochází na francouzských jižních svazích, kde pak přes den byly často sjezdovky jako mlat. Na italské straně tolik tvrdé nebyly, protože na ně slunce svítí již od rána, a jsou níže položené. Na dojezdech v La Thuile byla občas jarní oranice. Černá Diretta byla ovšem v pondělí velmi tvrdá a zmrzlá (severní orientace). Na dojezdové části byly plotny, ale kdo chtěl, tak to objel po červené.
VLEKY Jediné bubliny byly na italské straně v sedle Petit Saint Bernard. Chráněná byla samozřejmě jízda gondolou z La Thuile na rozsáhlou pláň Les Suches.
UBYTOVÁNÍ rozdíly mezi apartmány byly značné, mnohé byly velmi spartánské
STRAVOVÁNÍ * všichni vezli spoustu jídla, takže se jej snažili "podstrčit" ostatním, aby domů nemuseli vést polovinu zásob. Taktika se dařila uplatnit jen stěží, neb na tom byli všichni stejně. Aspoň na pokoji č. 403.
* spolunocležníkům se podařilo v Bourgu koupit krevety v ceně 6 E za kilo. Fantazie!
* víno se nakupovalo především červené v ceně zhruba 5 E a více. Tak jsme poznali savojskou vinnou odrůdu (červeného) Chignin
* espreso stojí na francouzské straně 2 E, na italské 1 E a je samozřejmě lepší
POCITY Franta Š. se trochu obával toho, že toto "menší" středisko neposkytne dostatek tratí a že asi nebudou zajímavé. Domů se vracel spokojen. Jeho obavy se mu nepotvrdily.