Lanškroun, Svitavy, Letovice, Boskovice 2017

 
  • nápad jet spolu na víno do Mutěnic napadlo Honzu Mojku 29. října na Šumavě v hotelu Na Stráži v obci Hojsova Stráž , kde jsme odvážně přečkali orkán Herwart (vlastně jsme neměli moc tušení, jak řádí). Honza si vzpomněl, že sestra Veronika jede (o víkendu 16.-18.11.) s partou z dračích lodí na Moravu a hned mne ukecal, abych ho tam doprovodil. Ukecání bylo rychlé. Byli jsme ve vysokém stupni euforie. Chtěli jsme hned druhý den odjet do Toskánska. O pár dnů později mi zavolali kamarádi z Lanškrouna, abych přijel v pátek 16.11.. V loděnici se koná mejdan, protože se bude promítat film z kololodi v Chorvatska (kde jsem s nimi byl na počátku října) a proběhne prezentace jejich expedice do Peru. Obě akce na sebe navazovaly a byly stejným světovým směrem.
  • 1. den / pátek / 16.11.2017
    Původně jsem cestou do Lanškrouna chtěl navštívit nějakou památku. Jenže jsem se musel nejdříve zbavit následků čtvrtečního tahu U vystřelenýho oka v Praze na Žižkově . Vyrazil až před třetí. Bylo hnusně. Poprchávalo. Do Lanškrouna jsem dorazil v šest. Už mě sháněli. Kde jsem? Stihl jsem se pozdravit s mnoha známými (přítomni byli i mnozí, které jsem na kololodi vedl již o dva roky dříve), dát si pár piv, Bóďův guláš flamendr a začalo promítání. Kdy skončil mejdan? Kdoví. Ke konci nás zůstalo pár. Ivoš mne lákal, ať přespím u něj doma, že mi udělá ráno vajíčka. Zdenda mě přesvědčoval, ať tradičně přespím v loděnici na půdě. A do toho Honza naléval letošní neuburské z jeho domácí vísky Němčice s dovětkem, že každá decka znamená omládnutí o pět let. To se naštěstí nesplnilo. Protože bych musel zpátky do břicha. Hádám, že bylo po druhé ranní, kdy jsme zalézali do spacáků. Fotkou to nelze dokázat, mimořádně jsme nevzal foťák do ruky.
  • 2. den / sobota / 17.11.2017 do 14. hodiny
    Ráno mne probudili brigádníci, kteří přišli loděnici zazimovat. Lanškrouňáci navrhovali, ať nikam nejezdím. Že piva je dost. Neukecali mne. Den předtím jsem dostal od Honzy info, že je chcípák a nejede. Verča psala, až budu na místě, že mne navede, kde budou. Lanškroun jsem opustil před 10. dopolední. Tentokráte jsem cestoval s pevným přesvědčením, že určitě něco navštívím. Začal jsem ve Svitavách. Hezké centrum, jenže fučel vítr a byla zima. Další cíl byly Boskovice. Ještě předtím mne nadchl vjezd do městečka Letovice. Od severu famózní panorama se zámkem a klášterem. Neodolal jsem a zabočil k zámeckému areálu, i když jsem věděl, že bude zavřen. Boskovice byl kousek. Prošel jsem se centrem, navštívil synagogu, mikve a židovský hřbitov. Veronika psala, kde jsem? Do Mutěnic zbýval ještě kus cesty.