Poitou-Charentes
/ 5. den: na kole k Lucerně smrti
Auto:
Coivert - Rochefort 50 km
Prohlídka: Rochefort, Roche Courbon
Kolo: Rochefort - Saint Porcharie 24 km - Marennes 34
km - Brouage - Rochefort 23 km
Kolo: jízda
k Lucerně smrti do Fenioux
|
- výrazně lepší počasí, volena dlouhá cyklistická cesta do Fenioux se zastávkou v Saint-Jean
d´Angely kvůli obědu
- kvůli cyklistickému oblečení volal Vít dopředu do restaurace, sezení
na terase zvládli, objednal místa
- Saint Jean d´Angely jsme si podrobně prohlédli, já s Lídou
- cesta do Fenioux začala stoupáním po silnici, netrefili jsme
cyklostezku
- do lesů jsme se stočili u Chateua Beau Fief, ale lehce jsme zakufrovali.
Zámek byl opuštěný
- další trasa probíhala cestou necestou, po šotolině i blátem až téměř
do Fenioux
- šplhání na vrchol Lucerny smrti bylo problematické kvůli úzkému
schodišti
- cestou zpět jsme to vzali přes Mazeray, holky nechtěly zpátky šotolinou
- Jitku začal bolet zadek
- bylo vedro. V Mazeray jsme si dali všichni pivo. Při výjezdu jsme lehce
zakufrovali, ale nijak to nebolelo
- při vjezdu do Saint Jean d´Angely jsme projeli kolem zámku la Grange,
kde prodávají koňak
- při průjezdu městem nechtěla Lída odpočívat a tak jsme
jeli natvrdo domů. Vít s Jtikou se zdrželi trháním kytek
- všichni (mimo mne samozřejmě) byli zdrchaní a šli ten večer dříve spát
- večeře: peciválky. Výroba se velmi zkomplikovala. Chvíli to
vypadalo, že není máslo. Pak nebyl moučkový cukr do máku. Utřel jsem
v hmoždíři krystal. Cukrem jsem musel přerazit hořkost letitého maku
(mák není ve Francii běžně v prodeji). Lída jako kuchařka
zkolabovala. Prý jídlo nikdy nedělala. Hladká mouka se navíc těžko předělávala
na polohrubou. Jinou Francouzi nemají. Takže Lída pekla jen placky a já se ujmul dodělání peciválek.
Lída je odmítla jíst. Hořký mák lehce vadil, umletý krystal udělal z
makové nádivky téměř krém, ale ve třech jsme to přesto téměř vše
snědli. Za tvrdých bojových podmínek to nebyla až taková katastrofa
|