Duchcov 2024: návštěvy Duchcova + ČEZ Ledvice + Žatce

  FOTOGALERIE PLÁN ZPĚT
 
den03.jpg (670425 bytes)Trasa
1. trek: Duchcovský zámek
2. auto: Duchcov - Ledvice
3. trek: ČEZ Ledvice 
4. auto: Ledvice - Žatec
5. trek: Žatec
6. auto: Žatec - Louny - Černolice
  • 08:45 Duchcov: Lídu čekalo překvapení (společný výstup na. Bořeň jsme zrušili kvůli jejímu kolen). Byla sice blízko s rozhlednou, ale jen trochu. Den jsem však začali kde jinde než v Café Casanova. První prohlídka zámku začínala až v 9:45
  • 09:45 Duchcovský zámek: byli jsme jediní na první prohlídce Valdštejnského okruhu. Mladého průvodce jsme měli jen pro sebe a naše všetečné dotazy. Prohlídka stála za to. Především díky informacím o životě duchcovské větvě rodu Valdštejnů. Dramatičtější než román Ze zámku a z podzámčí. Žádná venkovská panská pohoda!
  • 11:00 po prohlídce jsme kvůli krácení času navštívili ještě místní regionální muzeum. SIce jen 20 minut, ale skvěle to doplnilou informace o historii města vč. důlní historie, téměř dokonané likvidaci města apod.
  • 12:00 Elektrárna Ledvice: Lída byla skutečně překvapená. Byli jsme jenom 3 návštěvníci. A nešlo jen o výstup (výjezd výtahem) na stavbu vysokou 144 metrů, kde je vyhlídka. Šlo o procházku s výkladem vč. průchodu prostorami u spalovací pece, kde bylo slušné vedro. Konečně jsem mohl vidět dobývací prostor Bílina!
  • 14:15-16:00 Žatec: pro cestu domů jsem původně počítal s návštěvou zámku Stekník u Žatce, ale ve finále jsem dal přednost procházce historickým centrem města (zámků a hradů by bylo moc). To je daleko živější než centrum duchů Duchcova (které jsem nazval centrem duchů). Pěší okruh jsme zakončili v asijské restauraci u Kruhového náměstí. Návštěvu Chmelového majáku jsme vzdali, protože bych si stejně nemohl dát pivo. Ještě tak žateckou minerálku, která mimochodem nebyl špatná
  • 17:45 Černolice: doma