Expedice 2014: Černá Hora / 3. den - na kole ke Skadarskému jezeru přes Bar

STRANA 1.         ZPĚT
  • 12:18 já čekal. Jenže Pavel ne, objevil odbočku ještě výše nade mnou, nečekal a rovnou po ní sjel. A pak se domlouvejte! Po půl hodině čekání přijeli v předvoji Petr s Ivou, tak jsem jel chvíli s nimi. Cestička vinnou oblastí Limljani vedla na začátku uzoučkou asfaltkou, takže v zatáčkách byla potřeba dávat sakra pozor. Vinařskou oblast Limljani si nelze představovat jako vinice na Moravě. Šlo o malé viničky u domků. Bohužel nikde cedule, že by domácí víno nabízeli. Škoda
  • 13:19 v cíli, v městečku Virpazar. Skadarské jezero se dalo spíše v dáli tušit, než pořádně vidět. Protože do odjezdu zbývalo hodně času, neb "zadek" kolařů byl daleko, dal jsem si v místní restauraci rybí polévku - riblja čorba - za tři eura. Byla výtečná
  • čekání na opozdilce bylo delší a výletní loď musela čekat 
  • 14:59 jsme se konečně přesunuli do přístavu pod kopcem Vranjina. Nejdříve jsme absolvovali v místním sklípku nákup crnogorského vína - červené Vranac, bílé Krstač - a vyrazili na projížďku směr pevnost Grmožur (černohprský Alcatraz). Součástí vyjížďky byla ochutnávka místních specialit - kobližek s medem (tzv. priganice), ovčího sýru (nemyslím, že to byl kozí) a červeného vína. Kobližky nebyly špatné, ale knižní průvodce říká, že jsou skvělé a nadýchané. Ty naše byly dost tuhé, ale med, ve kterém se namáčí, byl velmi dobrý
  • 16:45 jsme dopluli k malé plážičce s restaurací. S možností koupání v jezeře, ale do vod se vrhla jenom Nikol, ostatní přemítali, co si dát. My jsme šli na holport ve třech při ochutnání pečeného úhoře. Celá porce vyšla na 25 euro, což není málo, přitom nás čekala ještě večeře. Úhoř byl výtečný. Mezitím kapitán dojel nadrbat místní vodní specialitu, která se jmenuje zhruba casareňa - mnemotechnicky složení slov Casanova a piraňa. Správně se plod jmenuje kesoranja/kesorania. Je plodem vodní byliny kotvice. Zjednodušeně vodní kaštan či vodní ořech. Chuťově údajně něco mezi vodním kaštanem a artyčokem. To jsou ale černohorské bludy. Plod se musí pomocí nože opatrně rozříznout, protože má ostré bodce. Další blud jsou jeho údajné afrodiziakální účinky. Na Pavla jsem se určitě později nevrhal. Plod je chuťově mírně nakyslý, ale jeho chuť nikoho neoslovila. Literatura také říká, že plodem je rohatý jedovatý (po tepelné úpravě jedlý) oříšek. Rostlina patří mezi přísně chráněné druhy C1. V Čechách. V Číně se ale pěstuje a sklízí se až několik tun z hektaru. Crnogorci říkali, že plod se objevuje jen po deštích
  • kotvici jsme u pobřeží zkoumal, ale plod jsem nezahlédl
  • 18:00 jsme opustili Skadarské jezero a mazali na večeři. Závodka se vyznamenala. Objednávka na další den sestávala vždy ze dvou nabídek. Já vždycky přemítal, u kterého jídla je největší šance, že jej místní kuchař co nejméně zkazí? A podle toho jsem objednával