Albánie - kuchyně

Snad v každé restauraci v Albánii se peče na grilu skopové. Turisté si občas pletou zvířata napíchnutá na grilu se psy. Tento omyl vzniká kvůli dlouhým ocasům. Českým ovcím se totiž ocasy odstraňují už jako jehňatům, a tak „naše typická“ ovečka má jen téměř neznatelný ocásek. Je to z důvodu ochrany čistoty vlny. V Albánii ovce ocasy většinou mají. Zbavené vlny a stažené z kůže pak ztratí i svůj kulatý zjev a na grilu tak připomínají psy. Ovce jsou v Albánii paseny klasickým způsobem a užívají si svůj život na svazích hor hlídané velkými bílými psy, které mezi nimi na první pohled ani nenajdete. Skopové maso je díky tomuto prostředí chutné a bez zápachu. Hovězí maso do albánské kuchyně také patří, ale vepřové již méně vzhledem k tomu, že mnoho obyvatel vyznává islám. Na pobřeží si v restauracích můžete pochutnat na mořských rybách, sépiích, chobotničkách, mušlích nebo i žabích stehýnkách. U Ohridského jezera je zase velmi oblíbený koran – ohridský pstruh.

Typickou specialitou je Fërgës – paprikovo-smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem velice silné chuti a vůně. Cena se pohybuje okolo 800 leků, ale stejně jako u ostatních jídel je běžné, že k objednanému jídlu dostanete automaticky salát a bílý chléb. Dalším častým pokrmem je shisgebab – maso napíchnuté na špejlích s cibulí a paprikou, marinované a grilované. Podává se k němu jogurt nebo kysaná smetana. V Albánii najdete hodně fastfoodů, kde je nejběžnějším jídlem sufflage – gyros v pitě. Sladkosti podávané v cukrárnách nebo prodávané v obchodech jsou hodně ovlivněny tradičními tureckými pochoutkami typu baklava.

Jako celý Balkán, vládnou Albánci precizně grilem a různé saláty z čerstvých rajčat a okurek jsou také lahůdkou. Tradiční albánská domácí kuchyně zahrnuje zeleninu, jogurty, sýry na zjemnění masa, lilky, papriky, zelí do mletého masa.

Typické produkty albánské kuchyně jsou jogurty, jezerní ryby (koran, pstruh, kapr, úhoři), mořské ryby (levrek, koce, merluc), maso (vepřové, telecí, skopové), sýry, zelenina (lilek, paprika, zelí). Nejčastější přílohou je chléb (pita). Typickou omáčkou je pak Ferges, což je hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem.

Typická jídla:
- polévky: Bean Jahni, polévka s citrónem či Tarator,
- Conlek - dušené maso s cibulí
- Gofta - masové kuličky z nasekaného skopového, spojeného s vejcem
- Gyros - podávaný v placce pita
- Rosto me salce kosi - roastbeaf s kysanou smetanou
- Shishqebab - řezy ze skopového, případně vepřového nebo hovězího masa, marinované a grilované na špejlích s kousky cibule
- Tave kosi - skopové v jogurtu.
- saláty: albánský bramborový salát, albánský zeleninový salát, fazolový salát, salát z kapusty,
- Byrek - dezert vyráběný z medu, nebo sušených fíků.

Nápoje:
- minerální voda je jeden z nejvíce upřednostňovaných nealkoholických nápojů v Albánii, spolu se sycenými nápoji
- káva - příprava albánské kávy: nejprve se smíchá s cukrem a poté se přelije horkou vodou = kafe turke
- koňak Skanderbeg
- pivo - nejrozšířenějším albánským pivem je Birra Tirana
- Raki - destilát z hroznové šťávy
- víno - Merlot, Tokajské.