Bosna-Hercegovina - kuchyněPro bosenskou kuchyni představuje základní surovinu maso, které je součástí naprosté většiny jídel. Nejčastěji jde o hovězí a jehněčí maso. Muslimové nejedí vepřové maso. Pokrmy jsou zpravidla lehké a vaří se buď ve vodě nebo vývaru. Takřka se zde nesetkáme s omáčkami, pouze s přírodními šťávami. Na bosenskou kuchyni má velký vliv kuchyně turecká, řecká a jiné středomořské kuchyně.
Typickým balkánským pokrmem, oblíbeným hlavně v zemích bývalé Jugoslávie, je čevapčiči. Jedná se o rolky masa (nejčastěji hovězího), které se podávají buď na talíři, nebo v lepkavém chlebu. Maso se připravuje na grilu.
Některá další jídla: Typickým bosenským nápojem je káva. Tureckou kávu dostanete v kovové nádobě (tzv. džezvě). Specialitou je kostky cukru namáčet do kávy a sníst (ale samozřejmě si je můžete nechat rozpustit).
Voda na území Bosny a Hercegoviny je kvalitní a pitná. Ve městech můžete vidět veřejné fontány, ze kterých je možné normálně pít. |