Bosna-Hercegovina - kuchyně

Pro bosenskou kuchyni představuje základní surovinu maso, které je součástí naprosté většiny jídel. Nejčastěji jde o hovězí a jehněčí maso. Muslimové nejedí vepřové maso. Pokrmy jsou zpravidla lehké a vaří se buď ve vodě nebo vývaru. Takřka se zde nesetkáme s omáčkami, pouze s přírodními šťávami. Na bosenskou kuchyni má velký vliv kuchyně turecká, řecká a jiné středomořské kuchyně.

Typickým balkánským pokrmem, oblíbeným hlavně v zemích bývalé Jugoslávie, je čevapčiči. Jedná se o rolky masa (nejčastěji hovězího), které se podávají buď na talíři, nebo v lepkavém chlebu. Maso se připravuje na grilu.

Některá další jídla:
* burek – koláč plněný různými náplněmi (například mleté maso, sýr, brambory),
* pljeskavica – placka z mletého masa,
* mešano maso – různé druhy masa na grilu,
* bosanski lonac – dušené maso a zelenina,
* sarma – závitky z mletého masa a rýže v listech vinné révy či zelí,
* pršut – sušená šunka,
* musaka – zapečené plátky lilku, jehněčího masa a bešamelové omáčky,
* begova čorba – polévka z kuřecího masa a zeleniny,
* baklava, tufahije – sladké dezerty.

Typickým bosenským nápojem je káva. Tureckou kávu dostanete v kovové nádobě (tzv. džezvě). Specialitou je kostky cukru namáčet do kávy a sníst (ale samozřejmě si je můžete nechat rozpustit).

Voda na území Bosny a Hercegoviny je kvalitní a pitná. Ve městech můžete vidět veřejné fontány, ze kterých je možné normálně pít.