Základními ingrediencemi pro přípravu bulharských pokrmů
jsou:
- bílý slaný sýr (u nás známý jako balkánský sýr popř.
feta,
vyrábí se buď z kravského, kozího nebo ovčího mléka, kravský může být trochu nažloutlý, kdežto ovčí a kozí bývají bílé,
pravý balkánský sýr zraje kolem 40 dní),
- kiselo mljako (v podstatě se jedná o řidší jogurt, který je specifický tím,
že obsahuje bulharskou mléčnou bakterii, latinsky lactobacillus bulgaricus; tato bakterie, která je vlastně příčinou kvašení,
byla objevena až r. 1905),
- čubrica (čs. saturejka).
Díky těmto přísadám, ale také díky velkému množství zeleniny a ryb,
je bulharská kuchyně docela zdravá. Mezi nejčastěji připravovaná masa, kromě již zmíněných ryb patří vepřové a hovězí.
Nejčastějším pečivem a zároveň i přílohou k jídlu je bílý chléb, který se v Bulharsku jí ke každému jídlu a
v restauraci je úplně automatické, že vám k jídlu donesou právě ošatku s pečivem, i když si o ni přímo neřeknete
(toto tvrzení není již zcela pravdivé).
Bulharský bílý chléb (chljeb) má však jednu nevýhodu, totiž to, že je dobrý, jen když je čerstvý, postupem času se začíná drobit.
Typické bulharské pokrmy:
* čuška bjurek - pečené a obalované papriky v housce
* kaškaval - ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se občas jako dezert na konci jídla nebo k vínu.
Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý sýr se pozná podle toho, že může mít trochu nakyslou chuť,
* kavarma kebap - zeleninová směs, může být s masem
* ljutěnica - omáčka z rajských, paprik atd. Podobné ajvaru,
halali
* musaka - teplé jídlo připravené z brambor a zeleniny, případně z
masa se specifickým kořením (něco na způsob francouzských
brambor),
* kebabče, keftě/kjufte - pokrmy z mletého masa ala čevapčiči
apod.. Bochánky, karbanátky
nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. podávají se
po kusech
* parlenka - zapečená chlebová placka jako příloha, buď se
sýrem nebo česnekem
* patladžan - pečený lilek/baklažán
* pečene čušky - pečené papriky
* sač - horká pánev obsahující druhy mas a pečenou zeleninu
* škembe čorba - hustá dršťková polévka
* šopský salát (šopska salata) - kromě syrových paprik, rajčat a
bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním
zalije zálivkou z octa, oleje a soli,
* tarator - studená polévka vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku,
* tikvički - pečené tykve
Specifickými nápoji jsou např. rakija, pálenka z peckovitých plodů nebo vinných hroznů
nebo mastika, což je destilát s příchutí lékořice podobný řeckému ouzu,
popř. Mentovka. Bulharsko je v Evropě uznáváno jako jedna z nejlepších vinařských oblastí.
Známé jsou značky Meča krv, Gamza, Melnik, Kadarka, Chemus nebo
prostě domaše vino. Mezi pivy vyniká Zagorka, Kamenitza, Šumenské,
Pirinskoje.