Česko: Kuchyně

Největší inspirací jsou tradiční staročeské recepty. Jejich základem jsou suroviny, které bylo možné vypěstovat doma – především obilí, luštěniny, brambory a maso. Z těchto surovin vznikla jídla, která najdeme jen v české kuchyni. Mezi typicky česká jídla patří české knedlíky, bohatý výběr omáček a polévek, svíčková na smetaně nebo vepřo-knedlo-zelo. Česká kuchyně asi jako jediná na světě používán ve velkém množství mák. Možná by se k českým originalitám dala zařadit i topinka s česnekem. Málo se ví, že další "tradiční" jídla, jako např. guláš, štrůdl a nově oblíbený trdelník původem českým jídly nejsou. Českou kuchyni přirozeně ovlivnily kuchyně národností žijících v sousedních zemí, Maďarsku, Rakousku, Německu či Polsku.

Polévky: hovězí či kuřecí vývar; zeleninové a luštěninové polévky; bramboračka; gulášovka; cibulačka. Specialitou jsou vývar s játrovými knedlíčky či česnečka.
Hovězí maso
s různými typy omáček: rajská, křenová, houbová, koprová. A možná nejcharakterističtějšího jídla pro českou kuchyni: svíčková na smetaně.
Vepřové maso: vepřo-knedlo-zelo (pečené vepřové s knedlíkem a zelím) či vrabci; smažený vepřový řízek s bramborovým salátem. Guláš z kližky.
Drůběž a zvěřina: pečená kachna nebo husa se zelím; králík na česneku nebo se smetanovou omáčkou; pečená srnčí kýta nebo jelení guláš.
Ryby: vánoční kapr, pstruh, úhoř nebo štika.
Sladká jídla: ovocné knedlíky (švestky, jahody), s mákem nebo tvarohem; dukátové buchtičky s vanilkovým krémem;  bramborové šišky sypané smaženou strouhankou; palačinky s ovocem či marmeládou. České buchty plněné mákem, povidly nebo tvarohem.
Vegetariánská jídla: hrachová kaša, čočka na kyselo; smažený květák, smaženice z hub, knedlíky s vejcem, smažený sýr.
Krajové speciality:
pražská šunka, pardubický perník, olomoucké tvarůžky, frgále (velké kulaté koláče z Valašska), koláčky plněné tvarohem a ozdobené povidly (ze střední a jižní Moravu).
Knedlíky: klasické z kynutého těsta; karlovarské; „chlupaté“ (připravované ze syrových brambor); nebo bramborové. 
Brambory: bramborová kaše; vařené brambory; bramboráky.
Pivo: české pivo je světový fenoménem. Jde víceméně o národní nápoj. Světové značky: Budweiser Budvar, Pilsner Urquell. K pivu pak další místní fenomén: nakládaný hermelín nebo utopenci. Na druhé straně pivo není českou originalitou.
Další speciality: bylinný likér Becherovka; lázeňské oplatky, loštické tvarůžky, štramberské uši.