Česko: Kuchyně
Největší inspirací jsou tradiční staročeské
recepty. Jejich základem jsou suroviny, které bylo možné vypěstovat
doma – především obilí, luštěniny, brambory a maso. Z těchto surovin vznikla
jídla, která
najdeme jen v české kuchyni. Mezi typicky česká jídla patří české knedlíky, bohatý
výběr omáček a polévek, svíčková na smetaně nebo vepřo-knedlo-zelo.
Česká kuchyně asi jako jediná na světě používán ve velkém množství
mák. Možná by se k českým originalitám dala zařadit i topinka s
česnekem. Málo se ví, že další "tradiční" jídla, jako
např. guláš, štrůdl a nově oblíbený trdelník původem českým
jídly nejsou. Českou kuchyni přirozeně ovlivnily kuchyně národností
žijících v sousedních zemí, Maďarsku, Rakousku, Německu či
Polsku.
Polévky: hovězí či kuřecí vývar; zeleninové a luštěninové polévky;
bramboračka; gulášovka; cibulačka. Specialitou jsou
vývar s játrovými knedlíčky či česnečka.
Hovězí maso s různými typy omáček: rajská, křenová, houbová,
koprová. A možná
nejcharakterističtějšího jídla pro českou kuchyni: svíčková na
smetaně.
Vepřové maso: vepřo-knedlo-zelo
(pečené vepřové s knedlíkem a zelím) či vrabci; smažený vepřový řízek s bramborovým salátem.
Guláš z kližky.
Drůběž a zvěřina: pečená
kachna nebo husa se zelím; králík na česneku nebo se smetanovou omáčkou;
pečená srnčí kýta
nebo jelení guláš.
Ryby: vánoční kapr, pstruh, úhoř nebo
štika.
Sladká jídla: ovocné knedlíky (švestky, jahody),
s mákem nebo tvarohem; dukátové buchtičky s
vanilkovým krémem; bramborové šišky sypané
smaženou strouhankou; palačinky s ovocem či
marmeládou. České
buchty plněné mákem, povidly nebo tvarohem.
Vegetariánská jídla: hrachová kaša, čočka na
kyselo; smažený
květák, smaženice z hub, knedlíky s vejcem, smažený sýr.
Krajové speciality: pražská šunka,
pardubický perník, olomoucké tvarůžky, frgále (velké kulaté koláče
z Valašska), koláčky
plněné tvarohem a ozdobené povidly (ze střední a jižní Moravu).
Knedlíky: klasické z kynutého těsta; karlovarské; „chlupaté“ (připravované ze syrových
brambor); nebo bramborové.
Brambory: bramborová kaše; vařené brambory;
bramboráky.
Pivo: české pivo je
světový fenoménem. Jde víceméně o národní nápoj. Světové značky:
Budweiser
Budvar, Pilsner Urquell. K pivu pak další místní fenomén:
nakládaný hermelín nebo utopenci. Na druhé straně pivo není českou
originalitou.
Další speciality: bylinný
likér Becherovka; lázeňské oplatky, loštické tvarůžky, štramberské
uši.
|