Francie: Korsika - v kostceKorsika (fr. Corse) je se svými 8722 qkm plochy (někdy uváděno 8681) čtvrtým největším a průměrnou výškou 568 m n. m. nejhornatějším ostrovem Středozemního moře. Od severu na jih se středem ostrova táhne horský masiv, jehož nejvyšší vrchol je 2706 m vysoký Monte Cinto. Za nejkrásnější vrchol je však považována Paglia Orba, které se říká Korsický Matterhorn. Šířka ostrova je sotva 85 km, délka 183 km, pobřežní linka činí 800 km. Nejdelší řekou je 84 km dlouhý tok Golo, kanoisty vyhledávaný pro své extrémně těžké peřeje. Bystřiny a potoky vytvořily divoké kaňony a soutěsky s vodopády. Přírodně nejhodnotnější části Korsiky byly začleněny do Korsického oblastního přírodního parku (Parc naturel régional de Corse - 1972). Rozloha: 8 681 qkm Korsika je země protikladů - tyrkysová modř moře kontrastuje s rozpálenými skalami, které jsou protkány porosty křovin. V pobřežních oblastech a ve výškách do 1500 metrů najdeme především macchie - křoviny z keříčkovitých růží, kručinky, vřesu, jahodníku, levandule, rozmarýnu, tymiánu, jalovce, vavřínu, cesmíny a mnoha dalších druhů rostlin. V závislosti na přírodních poměrech může být macchie nízká nebo až 4 m vysoká, vždy je však trnitá a často neproniknutelná. Vůně miliard květů macchií je cítit na moři dříve, než je ostrov vidět. Z exotičtějších zvířat můžeme při troše štěstí zahlédnout orla skalního (v oblasti Cinto) nebo malé stádo muflonů (oblasti Bavella a Asco). Naproti tomu o setkání s takřka všudypřítomnými zdivočelými prasaty nebývá na Korsice rozhodně nouze. Údajně zde žije 58 endemických živočichů: zmíněný původní muflon a orel, dále orlosup bradatý, středomořský tuleň bahoň aj. Gastronomie: Korsická strava je charakteristická aromatickým kořením, olivovým olejem, hojností mořské potravy a vepřového masa. Typická specialita je chercuterie, jejímž základem je šunka a uzené maso. Všude k dostání je i suppa corsa, polévka s fazolemi a česnekem. Fromage Corse je korsický tvrdý sýr. Výborná jsou i korsická vína, např. Santa Barba nebo Fiumicioli. |