Francie: Kuchyně

Některé z typických francouzských jídel:

* Boeuf Bourguignon - maso po burgundsku - dušené hovězí maso na červeném víně s bylinkami, houbami, mrkví, cibulí a dalším,
* Bouillabaisse - slavná hustá rybí polévka, původem z Marseille. Jedná se o rybí vývar se spoustou ryb a mořských plodů, zeleniny a kořením jako šafrán, pepř a dalším,
* Cassoulet - dušené maso s fazolemi, maso vepřové nebo drůbeží, ale bývá i skopové. Pochází z jihofrancouzské oblasti oblasti Languedocu,
* Confit de canard - Kachní konfit, pomalu pečená nasolená kachní stehna ponořená ve vlastním sádle,
* Coq au vin - kohout na víně - dušený kohout (kuře) ve víně, houbách, česneku, bylinkách. Další přísady se liší podle jednotlivých regionů. Podobná jídla jsou i z králíka, jehněčího nebo křepelek,
* Foie Gras - delikatesa. Ztučnělá husí nebo kachní játra,
* Fondue Savoyarde nebo oblíbený sýr Raclette - kdy se bochník sýra nahřívá o topné těleso a rozpuštěný sýr se nožem stírá na talíř nebo pečivo, obvykle se podává s bramborem, salátem, sušenou šunkou a dalšími přílohami,
* Choucroute garnie - známé alsaské jídlo, původem z Německa, připravuje se ze zelí vařeného s vínem, klobáskami, uzeným nebo soleným vepřovým masem (bůčkem) a brambory,
* Les Escargots - šneci - velmi oblíbený předkrm. Šneci se vaří několik hodin, ve víně nebo vývaru. Tradičně se servírují ve speciálních talířích s otvory, po tuctu nebo půltuctu, někdy se vkládají zpět do vymytých ulit, zalité bylinkovým máslem a česnekem. Šneci se vyndavají z ulit za pomoci speciálních kleštiček a vidličky. Tradičně je na šneky nahlíženo jako na postní jídlo, a tak bývají typickým pokrmem na Štědrý den,
* Pomme de terre gratiné - zapečené brambory, na plátky nakrájené zapečené brambory,
* Quiche - nejrůznější slané koláče zapečené se smetanou, sýrem, masem, lososem apod. Nejznámější je Quiche Lorraine, z Lotrinska. Podávají se nejčastěji se salátem, teplé i za studena, bývají běžně součástí poledního menu,