Irsko - kuchyně
Irská kuchyně nemá v cizině zrovna nejlepší pověst,
ale ne tak zcela právem. Dříve sice bylo obtížné se v Irsku chutně
najíst, dnes to ale zdaleka neplatí. S ekonomickým rozvojem země i růstem
turismu přibylo množství míst, kde můžete dostat výtečně připravené
místní speciality.
Irské jídlo
Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a
ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo
velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. A
pochopitelně ryby a mořské plody, jak se na zemi obklopenou mořem
sluší. Mezi typická jídla patří:
- Irish stew - asi vůbec nejznámější jídlo,
volně přeloženo to znamená "guláš". Připravuje se většinou
z jehněčího masa a doprovází ho vydatná omáčka se zeleninou
(nejčastěji cibule, petrželka, mrkev a samozřejmě brambory).
- Colcannon - vařené brambory s kapustou a
česnekem
- Champ - bramborová kaše s mladou cibulkou
- Boxty - bramborové placky, plněné či
neplněné
- Coddle - směs (společně)
vařených brambor, slaniny, klobásy a cibule
- Shepherd's pie - "Pastýřův koláč"
- masový nákyp zapečený s bramborovou kaší
- Jehněčí kotlety s mátovou omáčkou
- Barm brack - sladký kvasnicový chléb se
sušeným ovocem a aromatickým kořením
- Soda bread - tradiční irský chléb, který
rychle vykyne díky přidání sody do těsta. Neobsahuje kvasnice.
Irské pití
- Guinness - světoznámé
irské černé pivo. Jde o zcela jiný typ piva, než známe od nás,
tzv. "stout". Tak jako u nás je nejrozšířenějším
typem piva ležák, v Irsku je jím stout. Stout je hořké chuti a
mívá hustě krémovou pěnu. Vyrábí se ze silně praženého ječmenného
sladu, což mu dodává vysloveně karamelovou, někdy až kávovou
příchuť. Guinnes ovšem pochopitelně není jediným takovým
irským pivem. Je pouze nejznámějším. Další významné
pivovary jsou: Murphy's, Beamish.
- Irská whiskey - od skotské se liší
jednak písmenkem "e" v názvu (skotská se píše
"whisky") a druhak počtem destilací. Zatímco skotská
se destiluje dvakrát, irská zásadně třikrát. Její chuť je
jemnější nejen díky tomu. Další rozdíl je totiž v tom, že
zatímco slad na skotskou se suší v rašelinovém dýmu, irský
nikoliv. Irové používají pouze čistý horký vzduch. Proto irská
whiskey nikdy nemá onu kouřovou příchuť, jež je naopak typická
pro whisky skotskou.
- Irská káva - horká káva s irskou
whiskey, cukrem a smetanou
- Baileys - krémový sladký likér vyráběný
z irské whiskey a smetany
|