Itálie: Toskánsko - slovníček kulinářských pojmů
acciuga |
sardinka |
též ančovičky |
aglio |
česnek |
(spicchi … stroužek) |
alloro |
vavřín |
|
arselle |
|
|
asparagi |
chřest |
|
baccalá |
treska |
|
baccello/i |
lusky |
|
basilico |
bazalka |
|
bietola |
řepa, burák |
|
brodo |
vývar, bujón |
|
burro |
máslo |
|
carciofi |
artyčok |
|
carne |
maso |
carne macinata … sekané maso, carne di montone … skopové,
carne di vitello … telecí maso
|
carota |
mrkev |
|
cavolo |
kapusta i zelí |
(- bianco … hlávkové, - rapa … brukev, kedluben, - verzotto
(verza?) … kapusta) |
ceca/i |
úhoř |
|
cece |
hrách |
|
cipolla |
cibule |
(mezza … střední) |
cipollina/e |
pažitka |
|
cucchiaio |
lžíce |
|
fagiolo/i |
fazole |
(cannellini … dlouhé) |
farina |
moučka |
(gialla … žlutá) |
foglie |
nať |
|
funghi |
houby |
většinou hříbky, popř. žampiony |
grattato/a |
nastrouhaný |
|
lardo |
slanina |
|
macinato |
mleté maso |
|
mazzetta |
svazek |
asi též hlava, hlávka |
melanzana |
baklažán, lilek |
|
nepitella |
? |
|
odori |
koření |
|
olio |
olej |
(olio extravergine d’oliva … olivový olej) |
pancetta |
slanina |
|
pane casalingo |
domácí chléb |
(raffermo … starší, okoralý) |
pappardelle |
nudle |
|
parmigiano |
sýr parmezánského typu |
|
pasta |
těstovina |
(corta rigata … krátké makarony) |
patata/e |
brambora/y |
|
pepe |
pepř |
|
peperoncino |
feferonky |
|
piselli |
hrášek |
|
pomodori |
raksjé |
(maturi o pelati … oloupaná) |
prezzemolo |
pertžel |
|
ricotta |
tvaroh |
|
rosmarino |
rozmarýn |
|
sale |
sůl |
|
salsa |
omáčka |
|
salvia |
šalvěj |
|
sedano |
celer |
(gambo … stvol, nať) |
spicchio |
stroužek |
|
trippa |
dršťky |
|
trito, tritata |
mletý |
|
uovo |
vejce |
|
vongola |
škeble |
|
zucchini |
tykvičky, cuketa |
|
zuppa |
polévka |
|
|