Itálie: Toskánsko - slovníček kulinářských pojmů

acciuga sardinka též ančovičky
aglio česnek (spicchi … stroužek)
alloro vavřín  
arselle    
asparagi chřest  
baccalá treska  
baccello/i lusky  
basilico bazalka  
bietola řepa, burák  
brodo vývar, bujón  
burro máslo  
carciofi artyčok  
carne maso

carne macinata … sekané maso, carne di montone … skopové, carne di vitello … telecí maso

carota mrkev  
cavolo kapusta i zelí (- bianco … hlávkové, - rapa … brukev, kedluben, - verzotto (verza?) … kapusta)
ceca/i úhoř  
cece hrách  
cipolla cibule (mezza … střední)
cipollina/e pažitka  
cucchiaio lžíce  
fagiolo/i fazole (cannellini … dlouhé)
farina moučka (gialla … žlutá)
foglie nať  
funghi houby většinou hříbky, popř. žampiony
grattato/a nastrouhaný  
lardo slanina  
macinato mleté maso  
mazzetta svazek asi též hlava, hlávka
melanzana baklažán, lilek  
nepitella ?  
odori koření  
olio olej (olio extravergine d’oliva … olivový olej)
pancetta slanina  
pane casalingo domácí chléb (raffermo … starší, okoralý)
pappardelle nudle  
parmigiano sýr parmezánského typu  
pasta těstovina (corta rigata … krátké makarony)
patata/e brambora/y  
pepe pepř  
peperoncino feferonky  
piselli hrášek  
pomodori raksjé (maturi o pelati … oloupaná)
prezzemolo pertžel  
ricotta tvaroh  
rosmarino rozmarýn  
sale sůl  
salsa omáčka  
salvia šalvěj  
sedano celer (gambo … stvol, nať)
spicchio stroužek  
trippa dršťky  
trito, tritata mletý  
uovo vejce  
vongola škeble  
zucchini tykvičky, cuketa  
zuppa polévka