Itálie: Sicílie - kuchyně

Na Sicílii neplatí standardně známý jídelníček, na kterém bychom nalezli na prvním místě bolognské špagety a další tradiční jídla. Sicilskou kuchyni tvoří nejrůznější kulinářské umění po mnoha staletí na ostrově rozvíjené a zdokonalované. V každém regionu se vaří jinak a každý region má svoji specialitu. Každý region má své  koření, které dodává jídlo nezaměnitelnou chuť. Na žádném stole nikdy nechybí čerstvý chléb posypaný sezamovými semínky a pasta (těstoviny). Ale v jídelníčku hraje také důležitou roli rýže. Známé jsou zejména arancini.

Ve všech pokrmech se využívají bylinky, především máta, bazalka a oregáno. Velký vliv na tuto část kuchyně měli Arabové, kteří zavedli používání šafránu, muškátového oříšku, hřebíčku, pepře a skořice. V mnoha jídlech je používána také petržel.

Sicilané si vychutnávají obědy a večeře velmi často v restauracích a obědvají a večeří dost pozdě. Často si pochutnávají na panini (plněná žemle). Jako předkrm si můžeme dát antipasto - drobné laskominy, které povzbuzují chuťové buňky. 

Na stole by neměl nikdy chybět sýr, šunka, trvanlivý salám, či žlutý chlazený meloun. Pak následuje hlavní jídlo, většinou ryby a k tomu salát. A toto jsou oblíbené ryby na Sicílii:

  • tonno, česky tuňák (angl. tuna)
  • sparidae či sparidi, česky mořan (angl. sea bream, bream, porgies)
  • branzino nebo spigola nebo ragno, též bronzini či branzini, česky mořský okoun (angl. sea bass)
  • seppia, česky sépie (angl. cuttlefish, či také squid, octopuses, nautiluses) 
  • pesce spada, či jenom spada, česky mečoun obecný (angl. swordfish) 
  • sardina, česky sardinka (angl. sardines)

Ačkoliv se sicilská kuchyně automaticky spojuje s mořskými produkty, sestává samozřejmě i z masových pokrmů. Používá se husí maso, jehněčí, kůzlečí, králičí a krocaní maso. Na kuchyni totiž působil i vliv Normanů a Hohenstaufenů.

K sicilské kuchyni patří samozřejmě používání sýrů. A to jak vyráběných z kravského, tak ovčího mléka. Za všechny je potřeba jmenovat pecorino a caciocavallo

Po hlavním jídle je na řadě dezert. Ten je často z ovoce a nakonec rádi jídlo zakončí mandlovým bonbonem. Někdy si ještě potom vychutnají vodovou zmrzlinu, vyrobenou z čerstvých lesních plodů. Je známo, že Sicílie dala Evropě sorbetto.

Většina známých jídel sicilské kuchyně jsou sladká jídla, obvykle kombinace zmrzliny a těsta. 

Cannoli, křupavé těstové trubičky (zapečené) s sladkou krémovou náplní. Obyčejně obsahující sýr ricotta (z ovčího mléka). 

Biancomangiare, biscotti ennesi (původem z města Enna), braccilatte a sicilská verze koblihy, buccellato, ciarduna, pignoli, bruccellati, cubbaita, frutta martorana (a la marcipán) cassata, pignolata, granita (vychlazený desert z cukru, vody a ovocné příchuti) a cuccia (vařené pšeničné koule), to jsou jedny z nejznámějších sladkých jídel této krajiny.

Sicilané si velice rádi pochutnávají i na mandlovém mléku nebo na pomerančové šťávě. 

Sicilská produkce vína je úctyhodná. Upustilo se zde od tradičních těžkých vín s obsahem velkého množství alkoholu ve prospěch vín lehčích a aromatických. Mnohé druhy jsou přitom unikátní, jako například Nero d´Avola vyráběné v barikových sudech v městě Noto. Za všechny ostatní jmenujme víno Marsala.

Co by se tedy nemělo vynechat? Asi toto:

  • caponata - zeleninový salát
  • sfincione - místní tenká pizza
  • panella - pasta (těstoviny)
  • maccu - krémová polévka
  • crocché - bramborové krokety
  • arancine - smažené rýžové koule
  • seppia - sépie
  • finnochio con sarde - sardinky s fenyklem
  • vitello alla Marsala - hovězí na víně
  • milza - masový sandwich
  • cannoli - sladké plněné trubičky
  • cassata - sladký koláč
  • frutta di Martonata - ovoce v mandlovém marcipánu
  • gelato - zmrzlina
  • granita - sladký šlehaný led

From Wikipedia