Na Sicílii neplatí standardně známý jídelníček,
na kterém bychom nalezli na prvním místě bolognské špagety a
další tradiční jídla. Sicilskou kuchyni tvoří nejrůznější
kulinářské umění po mnoha staletí na ostrově rozvíjené
a zdokonalované. V každém regionu se vaří jinak a každý
region má svoji specialitu. Každý region má své koření, které
dodává jídlo nezaměnitelnou chuť. Na žádném stole nikdy
nechybí čerstvý chléb posypaný sezamovými semínky a pasta
(těstoviny). Ale v jídelníčku hraje také důležitou
roli rýže. Známé jsou zejména arancini.
Ve všech
pokrmech se využívají bylinky, především máta, bazalka a oregáno.
Velký vliv na tuto část kuchyně měli Arabové, kteří
zavedli používání šafránu, muškátového oříšku, hřebíčku,
pepře a skořice. V mnoha jídlech je používána také petržel.
Sicilané si vychutnávají obědy a večeře
velmi často v restauracích a obědvají a večeří
dost pozdě. Často si pochutnávají na panini (plněná
žemle). Jako předkrm si můžeme dát antipasto - drobné
laskominy, které povzbuzují chuťové buňky.
Na stole by neměl
nikdy chybět sýr, šunka, trvanlivý salám, či žlutý
chlazený meloun. Pak následuje hlavní jídlo, většinou ryby a k
tomu salát. A toto jsou oblíbené ryby na Sicílii:
- tonno, česky tuňák (angl. tuna)
- sparidae či sparidi, česky mořan (angl.
sea bream, bream, porgies)
- branzino nebo spigola nebo ragno, též
bronzini
či branzini, česky mořský okoun (angl. sea bass)
- seppia, česky sépie (angl. cuttlefish, či
také squid, octopuses, nautiluses)
- pesce spada, či jenom spada, česky mečoun
obecný (angl. swordfish)
- sardina, česky sardinka (angl. sardines)
Ačkoliv se sicilská kuchyně automaticky
spojuje s mořskými produkty, sestává samozřejmě i z
masových pokrmů. Používá se husí maso, jehněčí,
kůzlečí, králičí a krocaní maso. Na kuchyni totiž
působil i vliv Normanů a Hohenstaufenů.
K sicilské kuchyni patří samozřejmě
používání sýrů. A to jak vyráběných z kravského, tak
ovčího mléka. Za všechny je potřeba jmenovat pecorino
a caciocavallo.
Po hlavním jídle je na řadě dezert. Ten je
často z ovoce a nakonec rádi jídlo zakončí mandlovým
bonbonem. Někdy si ještě potom vychutnají vodovou zmrzlinu,
vyrobenou z čerstvých lesních plodů. Je známo, že Sicílie
dala Evropě sorbetto.
Většina známých jídel sicilské kuchyně jsou
sladká jídla, obvykle kombinace zmrzliny a těsta.
Cannoli, křupavé těstové
trubičky (zapečené) s sladkou krémovou náplní. Obyčejně
obsahující sýr ricotta (z ovčího mléka).
Biancomangiare, biscotti ennesi (původem z města Enna),
braccilatte a sicilská verze koblihy, buccellato, ciarduna,
pignoli, bruccellati, cubbaita, frutta martorana (a la marcipán) cassata,
pignolata, granita (vychlazený desert z cukru, vody a ovocné příchuti)
a cuccia (vařené pšeničné koule), to jsou jedny z
nejznámějších sladkých jídel této krajiny.
Sicilané si velice rádi pochutnávají i na mandlovém
mléku nebo na pomerančové šťávě.
Sicilská produkce vína
je úctyhodná. Upustilo se zde od tradičních těžkých vín
s obsahem velkého množství alkoholu ve prospěch vín lehčích
a aromatických. Mnohé druhy jsou přitom unikátní, jako například
Nero d´Avola vyráběné v barikových sudech v městě
Noto. Za všechny ostatní jmenujme víno Marsala.
Co by se tedy nemělo vynechat? Asi toto:
- caponata - zeleninový salát
- sfincione - místní tenká pizza
- panella - pasta (těstoviny)
- maccu - krémová polévka
- crocché - bramborové krokety
- arancine - smažené rýžové koule
- seppia - sépie
- finnochio con sarde - sardinky s fenyklem
- vitello alla Marsala - hovězí na víně
- milza - masový sandwich
- cannoli - sladké plněné trubičky
- cassata - sladký koláč
- frutta di Martonata - ovoce v mandlovém marcipánu
- gelato - zmrzlina
- granita - sladký šlehaný led
From Wikipedia
|