Základní prvky toskánské kuchyně: silné koření (šalvěj,
fenykl, česnek), olivový olej, zelenina
(zejména fazole, rajčata), ryby, maso z divočáků, houby, jedlé kaštany.
Samostatnou kapitolou jsou chleby, koláče
slané a sladké. V poslední době jsou v celé Itálii stále oblíběnější panini, což jsou
vlastně sendviče plněné vším možným. Jde často o hlavní jídlo a dělají se i z chlebů.
V Itálii všeobecně nelze zapomenout na všudypřítomné polévky
(zuppa).
V případě zeleninových se jím říká minestrone. Samostatnou kapitolou v oblasti je rybí polévka, která se
zde na mnoha místech nazývá cacciucco.
Než přejdeme k jednotlivým provinciím Toskánska a jeho specialitám, seznamte se ještě
s některým základními chody italské kuchyně. Na začátku vynecháváme
antipasti, čili
předkrmy.
A nyní již krajové speciality.
Apuane coast, the Lunigiana, Serchio valley
-
testaroli of Lunigiana
-
zuppe alla carrarina (soup of Carrara)
-
smažená slaná treska (salt cod)
Versilia, Pisan coast, Lucca, Pisa
-
zuppa di arselle
(clam soup, místní název nicchi)
-
fagioli al fiasco
-
minestra di fagioli bianchi di San Michele
(bean soup)
-
infarinata
(vegetable soup, polévka z kukuřičné mouky, obohacená
fazolemi, slaninou a zeleninou)
-
garmucia
(vegetable soup)
-
cacciucco di pesce
-
triglie alla livornese
(red mullet in tomato sauce, dušení mořští
okouni s omáčkou z rajčat, česneku a bylinek)
-
sweet-sour wild boar
-
baccala (dried salted cod)
-
torta livornese
Maremaa, Grosseto
-
pappardelle
(wide ribbon noodles)
-
acquacotta ("cooked water", light
soup, "převařená"
voda z cibule, vajec, zeleniny, olivového oleje a restovaného chleba)
-
pecorino (sýr mající název jako ochrannou známku)
-
wild boar
-
buttagre, grey-mullet fishing
Islands of the Tuscan
-
cacciucco = sburrita
-
gurguglione
(vegetable soup)
Siena, Florencie, Arrezzo - vnitrozemí
-
ribolitta (zeleninová "polévka" či spíše zeleninová kaše)
-
zuppa di pane (pokrm s fazolemi a zelím)
-
zuppa di pesce (rybí polévka, která obsahuje minimum tekutiny)
-
bistecca (plátky svíčkové z mladého bílého skotu Chianina
-
pappa al pomodoro (rajčatová polévka, zahuštěná chlebem)
-
salsiccia (uzenka na opékání z divočáka,
Grosseto)
Některé typické produkty Toskánska:
-
Casentino ham (Arrezzo)
-
coco nano beans (Arrezzo)
-
panina dolce (sweet panina) (Arrezzo)
-
Pratomagno chestnut flour (Arrezzo)
-
Zolfino beans (Arrezzo)
-
schiacciata alla fiorentina, pan di ramerino (dvojí druh sladkých koláčů,
Florencie) (Arrezzo)
-
Alkermes or alchermes, sladký likér (Florencie)
-
marroni - Mugello chestnuts (Florencie)
-
quaresimale, koláč (Florencie)
-
trippa, specifické hovězí (Florencie)
-
red garlic (Grosseto)
-
pastorella (sýr) (Grosseto)
-
Pian di Rocca artichoke (Grosseto)
-
livornese artichoke (Livorno)
-
palamita, ryba (Livorno)
-
schiaccia alla campigliese nebo alla dell´Elba, koláče (Livorno)
-
necci - placky z mouky z kaštanů (Pisa)
-
caprino, sýr (Pisa)
-
pecorino balze, sýr (Massa, Carrara)
-
lari cherries (Massa, Carrara)
|