Itálie: Toskánsko - kuchyně

Základní prvky toskánské kuchyně: silné koření (šalvěj, fenykl, česnek), olivový olej, zelenina (zejména fazole, rajčata), ryby, maso z divočáků, houby, jedlé kaštany.

Samostatnou kapitolou jsou chleby, koláče slané a sladké. V poslední době jsou v celé Itálii stále oblíběnější panini, což jsou vlastně sendviče plněné vším možným. Jde často o hlavní jídlo a dělají se i z chlebů.
V Itálii všeobecně nelze zapomenout na všudypřítomné polévky (zuppa). V případě zeleninových se jím říká minestrone. Samostatnou kapitolou v oblasti je rybí polévka, která se zde na mnoha místech nazývá cacciucco.

Než přejdeme k jednotlivým provinciím Toskánska a jeho specialitám, seznamte se ještě s některým základními chody italské kuchyně. Na začátku vynecháváme antipasti, čili předkrmy.

A nyní již krajové speciality.

Apuane coast, the Lunigiana, Serchio valley

  • testaroli of Lunigiana
  • zuppe alla carrarina (soup of Carrara)
  • smažená slaná treska (salt cod)

Versilia, Pisan coast, Lucca, Pisa

  • zuppa di arselle (clam soup, místní název nicchi)
  • fagioli al fiasco
  • minestra di fagioli bianchi di San Michele (bean soup)
  • infarinata (vegetable soup, polévka z kukuřičné mouky, obohacená fazolemi, slaninou a zeleninou)
  • garmucia (vegetable soup)

  • cacciucco di pesce
  • triglie alla livornese (red mullet in tomato sauce, dušení mořští okouni s omáčkou z rajčat, česneku a bylinek)
  • sweet-sour wild boar
  • baccala (dried salted cod)
  • torta livornese

Maremaa, Grosseto

  • pappardelle (wide ribbon noodles)
  • acquacotta ("cooked water", light soup, "převařená" voda z cibule, vajec, zeleniny, olivového oleje a restovaného chleba)
  • pecorino (sýr mající název jako ochrannou známku)
  • wild boar
  • buttagre, grey-mullet fishing

Islands of the Tuscan

  • cacciucco = sburrita
  • gurguglione (vegetable soup)

Siena, Florencie, Arrezzo - vnitrozemí

  • ribolitta (zeleninová "polévka" či spíše zeleninová kaše)
  • zuppa di pane (pokrm s fazolemi a zelím)
  • zuppa di pesce (rybí polévka, která obsahuje minimum tekutiny)
  • bistecca (plátky svíčkové z mladého bílého skotu Chianina
  • pappa al pomodoro (rajčatová polévka, zahuštěná chlebem)
  • salsiccia (uzenka na opékání z divočáka, Grosseto)

Některé typické produkty Toskánska:

  • Casentino ham (Arrezzo)
  • coco nano beans (Arrezzo)
  • panina dolce (sweet panina) (Arrezzo)
  • Pratomagno chestnut flour (Arrezzo)
  • Zolfino beans (Arrezzo)
  • schiacciata alla fiorentina, pan di ramerino (dvojí druh sladkých koláčů, Florencie) (Arrezzo)
  • Alkermes or alchermes, sladký likér (Florencie)
  • marroni - Mugello chestnuts (Florencie)
  • quaresimale, koláč (Florencie)
  • trippa, specifické hovězí (Florencie)
  • red garlic (Grosseto)
  • pastorella (sýr) (Grosseto)
  • Pian di Rocca artichoke (Grosseto)
  • livornese artichoke (Livorno)
  • palamita, ryba (Livorno)
  • schiaccia alla campigliese nebo alla dell´Elba, koláče (Livorno)
  • necci - placky z mouky z kaštanů (Pisa)
  • caprino, sýr (Pisa)
  • pecorino balze, sýr (Massa, Carrara)
  • lari cherries (Massa, Carrara)