Litva - kuchyně

Litevská kuchyně je velmi chutná - je bohatá na zeleninu, hlavně na tu, která v zemi roste (brambory, mrkev, kapusta, okurka a fazole). Oblíbené je i vepřové, hovězí, telecí a kuřecí maso. Mezi oblíbená litevská jídla patří balandeliai (kapustové rolky plněné masem a rýží) a blynai (masem plněná obdoba palačinek). Populární jsou také houby a lahodný sýr. Specialitou vyhlášenou daleko za hranicemi země pak jsou uzení úhoři.

Nápoje

Postavení piva v Litvě není tak silné jako například v Estonsku a Lotyšsku (notabene v České republice). I v Litvě se ale nacházejí místní pivovary, které mohou směle soupeřit se zahraničními značkami. Mezi nejpopulárnější patří Utenos a Kalnapilis. Oblíbeným nápojem je také vodka, zejména pak značka Kvietine.

Známé jsou litevské likéry, které by netrénovaní turisté měli pít s velkou dávkou obezřetnosti. Oblíbený je zejména silný medový likér Krupnikas a likéry vyráběné z různých druhů ovoce, například Palanga nebo Dainava. Velkému zájmu se těší i medovina, ale ani milovníci vína nepřijdou v Litvě zkrátka. Litevská vína jsou chutná, většinou pocházejí z vinic v provincii Anyksciai. Specialitou je ovocné víno.