Nizozemsko - kuchyněStrava stojí především na bramborách a dušené zelenině. Holandskou klasikou je pokrm Hutspot. Povídá se, že jídlo vzniklo ze zbytků pečených brambor, které za sebou nechali španělští okupanti, když v roce 1574 prchali za dramatických okolností z Leidenu. Vyhladovělí obyvatelé přidali dušenou mrkev a cibuli, rozšťouchali a recept byl na světě. Během hladové zimy za druhé světové války tento pokrm prý taky letěl, protože zaprvé nic jiného nebylo a za druhé oranžová (mrkev) symbolizovala revoltu. Variantou na toto jídlo je Stamppot. V něm najdete ještě kapustu, štěrbák, růžičkovou kapustu, kyselé zelí a uzeninu. Imigranti přinesli fast foody a restaurace s kebabem, tureckou pizzou, baklavou, paellou, croissanty a nasi goreng. Fast food po holandsku Za ochutnání stojí místní slanečci z nového výlovu, takzvaní „hollandse nieuwe“. Syrové rybky naložené v sladkokyselém nálevu zbavené hlavy chytnete za ocásek, obalíte v nasekané cibulce a strčíte do pusy. V bohatě zásobených stáncích s mořskými výrobky či na trzích také dostanete osmažené téměř všechny mořské plody. Oblíbený rybí fast food je tzv. „kibbeling“ - kousky osmažené bílé ryby. Kuriozitou jsou automaty na jídlo. A tím nemyslím čokoládové tyčinky. Za 1,20 až 1,50 euro získáte v krámku s automaty párek, frikandel (špalík mletého masa), kroket (kořeněná hašé se stopami masa) nebo klasický hamburger. Je to levné, nezdravé, celkem chutné, ale jeden nezasytí. Holandské sýry Největší skutečná lahůdka zdejší kuchyně. Vyrábí se především v provinciích Severní a Jižní Holandsko. Jde o tvrdý sýr s vysokým podílem mléčného tuku a bílkoviny. Název má podle místa výroby. Edammer = z Edamu, Goudse = z Goudy, Leerdammer, Maaslander atd. Drobných výrobců je mnoho. From www.mundo.cz |