Rakousko: KuchyněRakouská kuchyně bývá často redukována pouze na vídeňskou kuchyni, ačkoli obsahuje i tradiční kuchařské umění bývalého Rakouska-Uherska. Vedle samotných krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary.
Jako příklad může sloužit třeba guláš, který je původem z Maďarska. Přesto však mají Rakušané spoustu národních i místních specialit. Kdo by neznal Sachrův dort, vídeňský řízek, tyrolské špekové knedlíky nebo třeba vídeňskou kávu… Káva.
Káva je v Rakousku velmi oblíbená. Podává se na několik způsobů – mocca (černá, překapávaná), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), nebo známá vídeňská káva s našlehanou smetanou neboli einspaener. Pochutnat si můžete na mnoho variantách kávy s alkoholem – fiakr (mocca s rumem), gespritz (mocca s koňakem) nebo masagran (studená káva s maraskinem).
Útulné kavárničky naleznete na každém kroku.
Dezerty. Ke se nejčastěji podává nejznámější Sachrův dort (Sacher
torte). Recept na tento dort vymyslel teprve šestnáctiletý kuchař Franz Sacher, který pracoval ve službách kancléře
Metternicha. Dalším výtečným moučníkem je dort Eserházy. Mezi dalšími sladkými dobrotami je v Rakousku velmi oblíbený štrůdl.
Původem z Balkánu. Oblíbené jsou rovněž palačinky nebo tzv. Opilý kapucín – vlhký moučník s alkoholem. Rovněž klasická žemlovka má v rakouské kuchyni své místo.
Častým a typickým dárkem z cesty po Rakousku jsou Mozartovy koule, čili
Mozartkugel. Koule se začaly vyrábět roku 1890 v Salzburku a nyní jsou rozšířeny do celého světa.
Maso na mnoho způsobů.
O Rakušanech je známé, že jedí vesměs hodně masa, párků a klobás a jejich tradiční jídla jsou
dosti tučná. Přednost dávají hovězímu a telecímu masu, které nejčastěji vaří a dusí. Mnoho jídel se dochucuje špekem. Oblíbená jsou rovněž vydatná jídla z vnitřností a zvěřiny. Často a bohatě se sype
dozlatova osmaženou cibulkou a v oblibě je rovněž příprava na husím sádle.
Z masných jídel je nejznámější vídeňský řízek. Velmi často najdeme na jídelníčku Tafelspitz. Je to vyhlášený místní pokrm, kdy se vaří hovězí špička v zeleninovém vývaru s bramborem a zeleninou a občas se k ní přidá jablečný křen.
Přílohy.
Ti, kdo rádi holdují masu a tučným jídlům vůbec, se doporučuje zajet si do Tyrolska. Ve venkovských hospůdkách nabízejí většinou Tiroler Knaedl, tedy špekové knedlíky s uzeným masem, kysaným zelím a bramborem.
Vedle knedlíků jsou zde vyhlášené i spaetzle, těstovinové halušky se sýrem nebo zelím, bohatě posypané osmaženou cibulkou.
Obliba tohoto jídla je mezi místními tak veliká, že se zde konají i gastronomické festivaly Knoedelfest a Speckfest.
Nápoje.
Oblíbeným nápojem je v Rakousku pivo. Nejznámějšími značkami jsou Gaesser
(Gösser), Zipfer nebo Schwechater.
Samostatnou kapitolou je rakouské víno, hojně pěstované ve východní části Rakouska. Velmi oblíbené je Heurigen, které se získává z nové sklizně.
Hlavními produkčními oblastmi jsou Dolní Rakousko a Burgenland. Hojně se
konzumuje zpola zkvašený Sturm. Český burčák je v zemi znám
jako "jugend weine".
|