Řecko - kuchyně

Charakteristika kuchyně

Řecká kuchyně je směsicí evropské kuchyně se špetkou Malé Asie a okořeněná Arábií.

Proslulost zdejší kuchyně je postavena na čtyřech jednoduchých tajemstvích. Jídla se vždy připravují z čerstvých ingrediencí, používá se mnoho bylinek a zeleniny, nechybí proslavený řecký olivový olej a hlavně, pokrmy jsou jednoduché. Olivový olej se objevuje prakticky ve všech řeckých jídlech. 

Kromě zeleniny, ovoce a olivového oleje tvoří základ řecké kuchyně maso a ryby. Je zde k dispozici velké množství různých vín vesměs velice dobrých ať jsou to vína lehká anebo těžší. Samozřejmě mezi vyhlášené řecké speciality alkoholové povahy patří destilát Metaxa a Retsina – víno s chutí pryskyřice. Pro milovníky mléčných výrobků je zde vynikající ovčí sýr Feta, jehož náhražka se u nás prodává jako balkánský sýr.

Tradiční jídla

Mezi tradiční řecká jídla patří moussaka (musaka), což je nákyp s baklažány a mletým masem. Peče se v troubě a po vytažení se zalije hustou bešamelovou omáčkou a ochutí skořicí. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o tzv. souvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli. Mají opravdu skvělou chuť, takže je nezapomeňte okusit. Pokud bychom chtěli tuto specialitu přirovnat k něčemu známému, řekli bychom, že je to ražniči.

Zajímavým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku. Když vám číšník nabídne pokrm keftedakia, můžete vsadit boty na to, že vám přinese karbanátky ze skvělého hovězího masa.

Popis řecké kuchyně by nebyl úplný bez tradičního gyrosu. Laicky řečeno, je to kus jehněčího (ale i vepřového nebo kuřecího masa) ve tvaru velké štangle, která se zvolna opéká. Kuchaři z ní odřezávají kousky masa, které se stačily propéct. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky, do kterého se dávají i kousky brambor a samozřejmě nezbytné tzatziky. To je pokrm z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku.

Tzatziki patří do další typické součástí řecké kuchyně, což jsou saláty a to převážně saláty zeleninové. Saláty bývají téměř standardní součástí každého jídla. Obvykle se podávají ve větším množství ,než jsme zvyklí u nás. Počítejte s tím že se nejedná o malou přílohu k hlavnímu jídlu, vrchovatě naložená mísa představuje v podstatě součást hlavního chodu.

Samostatnou kapitolou jsou dary moře, které jsou v Řecku skutečně excelentní. Grilované či vařené ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice nabízejí všechny restaurace. Po dobrém jídle většinou přichází na řadu nějaká laskomina. 

Typicky řeckým moučníkem je kataifi, závitek s ořechy a sirupem. Pochutnat si můžete na galaktoboureko. To jsou krupicové koláče s lískovým těstem a sirupem. Doporučujeme i loukoumades, pečivo z kynutého těsta s medem a skořicí.

Řecká vína, alkohol i jiné nápoje

Řecko je místem, kde se narodil Dionýsos, patron vína. Proto není divu, že řecká vína patří mezi nejlepší na celém světě. Právem se objevovala na stolech předních evropských panovníků! Mezi nejznámější vína původně patřily produkty z ostrovů Chios a Thassos. Dnes se světově proslulá vína produkují po celé zemi. Řecká vína se dělí do čtyř hlavních kategorií. V první se nacházejí moky, u nichž převládá důležitost původu. Ve druhé kategorii jsou vína z méně známých oblastí, ale stoprocentní kvality. Do třetí kategorie patří místní vína a do čtvrté stolní vína. Neohrnujte nad čtvrtou kategorií nos, protože i tato vína jsou velmi lahodná.

Do první kategorie je zařazeno na dvacet oblastí, z nichž pocházejí vína nejlepšího původu. Na severu země je to víno nesoucí název Zitsa, Amytaio, Goumenisa a Naousa. Na Chalkidiki Playies a Melitona. Z Thessaloniki pochází víno jménem Anchialos a Rapsani, nedaleko Atén se vyrábí Kantza. Peloponés produkuje vína Patra, Mantinia a Nemea. Z Jónských ostrovů pochází Robola of Cephalonia. Skvělá vína vznikají i na ostrovech Paros, Lemnos, Rhodos a Santorini. No a na Krétě to jsou vína Archanes, Peza, Sitia a Daphnes. Proslaveným řeckým vínem je retsina (retzina). Má lehce pryskyřičnou chuť, která má původ v bohaté řecké vinařské historii. Podle pověsti totiž víno retsina zrálo v sudech, z nichž se do nich dostávalo trochu pryskyřice. Řekům ojedinělá chuť tak zachutnala, že začali pryskyřici do vína přidávat záměrně.

V Řecku nepřijdou zkrátka ani milovníci poněkud ostřejšího pití. Typickým řeckým nápojem je ouzo, tedy čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz. Když se do sklenice s ouzem přidá trocha vody, mělo by ouzo zbělat. Velmi ostrým pitím je rakije, která má velmi specifickou chuť. Řekové ji užívají nejen k pití, ale i k léčení různých neduhů. Údajně pomáhá vnitřně i zevně. Mezi cizinci je však známější jiná pálenka, a to metaxa. Je to zlatavý, medově chutnající brandy, která se rozděluje do pěti skupin. Jednohvězdičková metaxa je nejlevnější, pětihvězdičková sice nejdražší, zato jemná, až přechází na jazyku. Je i častým suvenýrem z Řecka. Pivo není nejoblíbenějším nápojem Řeků, ale to neznamená, že by tu nebylo. Hlavní místní značkou je Mythos, který chutná trochu jako lehká Plzeň. Turisté však nejčastěji kupují piva zahraniční provenience, konkrétně holandský Amstel a Heineken. Na česká piva se dá narazit jen zřídka.

Nealkoholickým nápojům v Řecku kralují ovocné džusy, často připravené přímo před očima zákazníka. Říká se jim fresh džusy a většinou jsou stoprocentní šťávou z pomeranče. Běžné jsou i limonády (řecké značky i mezinárodní limonády Pepsi Cola a Coca Cola).

Káva

Světově proslulá je řecká káva, která má spoustu podob. Objednat si můžete například frappe. To je ledová káva, kterou číšník zvláštním způsobem našlehá, takže má na vrchu hustou pěnu. Tradiční horká káva je velmi silná a podává se v titěrných šálcích. Připomíná arabskou kávu a říká se jí kafes. Sketo je káva bez cukru, metrio středně sladká a varyglyko hodně sladká. Pakliže chcete tureckou kávu tak, jak ji znáte, musíte si objednat kávu aténskou.

Možnosti stravování

V Řecku je ohromné množství restaurací, taveren a barů, takže hladoví tu rozhodně nebudete. Většina restaurací v turistických střediscích nabízí kromě řecké také mezinárodní kuchyni. Jídelní lístky jsou i v angličtině a němčině. Otevřeno je dlouho do noci. Časté jsou v Řecku i fast-foodové restaurace, a to nejen mezinárodních značek. Typické řecké fast-foody vám připraví gyros, suvlaki i hamburgery, a to rychle, za nízké ceny a v příjemném prostředí. Gyros v kornoutové placce si můžete dát i na ulicích, maso se griluje opravdu na každém rohu.

Autor: Iva Hříbalová
http://www.vareni.cz/knihovna_chuti/mezinarodni-kuchyne/recka-kuchyne/