Španělsko - kuchyně

Španělská kuchyně je rozdílná podle oblastí. Můžeme rozeznávat "zón omáček" (i Baskicko), "zónu ryb" (Katalánsko), "zónu ragú" (Aragonie) aj. Ke stolu patří víno a voda. Všude se uplatňují mořské produkty - od ryb přes kraby k mušlím a chobotnicím atd. Podstatnou složkou jídel jsou olivový olej a olivy. Základními potravinami jsou kromě ryb hovězí, skopové, vepřové a drůbeží maso, dále rýže, brambory, fazole, bílý chléb a zelenina, zejména rajčata, sladké papriky a baklažány. Oblíbení jsou také hlemýždi a artyčoky. Koření bývá velmi aromatické. Velmi oblíbené jsou polévky, v letních měsících se připravují dokonce ledové, z nichž nejznámější je okurková a rajčatová (gaspacho). Za národní pokrm se považuje paella, což je směs rýže, masa a zeleniny. Originální paella se připravuje na ohni z dřevěného uhlí.

Typické španělské těstoviny jsou canalones - čtverečky z nudlového těsta, které se různě plní a podávají s omáčkami. Moučníky bývají velmi sladké zpravidla s velkým množstvím šlehačky. Oblíbené "churos" je chřupavé usmažené těstíčko tvaru tyčinky namočené v sirupu nebo cukru. Výtečné jsou horké.

Výběr charakteristických jídel Španělska:
* Angulas - jsou drobné rybky pečené v oleji, podávané obvykle jako předkrm.
* Bacalao - treska v červené omáčce.
* Callos - různě připravené drubky.
* Cocido - vařené maso, často z několika druhů.
* Cordero (cochinillo asado) - je pečený beránek (sele).
* Fabada - základem jsou bílé fazole.
* Gazpacho/gaspacho - studená polévka z okurek, paprik či rajčat.
* Merla a la vasca - treska upravená po baskicku v omáčce s jemným hráškem.
* Paella - směs rýže a mořských produktů, či masa.
* Pollo a la chilindrón - kuře s drubky.
* Sopa de ajo - česneková polévka.
* Tapas - chuťovky.
* Tortilla - bramborová omeleta.
* Zarzuela de mariscos - směr ryb v omáčce.

Severošpanělská kuchyně je tradičně venkovsko-selská. Základem mnoha pokrmů jsou trvanlivé složky jako luštěniny nebo cizrna obecná, "garbanzos", trvanlivé uzeniny "chorizos" kořeněné paprikou nebo nasolená ryba "bacalao" (treska). Všechny pokrmy jsou těžké a převažuje v nich maso. Jíst zeleninu a brambory se spíše pokládá za povinnost. Vařené brambory se jedí jako první chod. Jako v celé zemi i zde najdete sýrovou specialitu a chuťovky (tapas). Podávají se i teplé. K tapas patří tortilla espaňola (jakási bramborová omeleta). U moře, tedy i v Baskicku se jedí hlavně mořské plody, ochutnat se je doporučuje v malých přístavech. V Baskicku údajně nejlépe v celé připravují ryby (vlivem Francie). Například mořskou štiku ("merluza"), zlaka nachového ("besugo") aj. Názvy některých místních jídel znějí velmi exoticky: kokotxas, marmitako apod. Venkovské tradici odpovídají husté polévky. Např. "cocido madrileňo" je zároveň polévka i hlavní jídlo s cizrnou, kapustou a s různými druhy masa.

Vína a alkohol: Vína z Baskicka jsou velmi lehká, ale mezi znalci nedosahují žádné proslulosti. Místní lidé říkají tomuto vínu "chacolí". Na své cestě bychom se ještě mohli setkat s trnkovým likérem "pacharán", který se pije v Navaře.