Švédsko - kuchyněŠvédsko nemá sice tak celosvětově vyhlášenou kuchyni jako Francie, Itálie nebo třeba asijské země, to však neznamená, že si na skandinávském poloostrově nepochutnáte. Základem švédského jídelníčku jsou ryby a dary moře, obvyklá je také zvěřina. Ve většině restaurací proto jako tradiční menu servírují lososa, tresky nebo sledě, a to na mnoho způsobů, nejčastější přílohou jsou brambory. Typicky švédským pokrmem jsou také masové kuličky, doprovázené brusinkovým želé, džemem nebo omáčkou. Brusinky jsou také přísadou mnoha domácích koláčů a dezertů a k šálku kávy v kavárně to vůbec není špatná volba. Historie švédské kuchyně Co se historie týče, měla švédská kuchyně podobně nevalnou pověst jako ta britská. Dlouhé zimní období a chladná léta předurčila švédské zemědělce k pěstování odolných tuřínů, kapust a zelí, které se na zimu nakládali, aby obyvatelé měli jak doplnit vitamín C. Ve Švédsku se nedařilo ani koření, proto byla švédská kuchyně spíše mdlá. Důležitou roli vždy sehrávaly ryby, slavný uzený slaneček byl poprvé připraven již v 16. století, a významným obchodním artiklem středověku byla sůl. Lidé stavěli rybářské vesničky na jihovýchodním a jihozápadním pobřeží, kde je vysoká koncentrace obyvatel patrná dodnes. Kdy a jak vznikl švédský stůl, není jisté, tím, jak se šířil po světě, však často budil rozpaky. Zejména konzervativní Angličané považovali způsob, kdy se při jídle postává u dlouhého stolu obloženého lahůdkami, za dosti podivný. Dnes si ovšem bez švédského bufetu nedovedeme představit večírky, svatby či snídaně a večeře v hotelích. I švédská kuchyně sama o sobě si dnes zaslouží přízvisko výtečná. Vždyť tamější kuchařští mistři sbírají ve svém oboru jedno světové ocenění za druhým.Typické švédské pokrmy I ve Švédsku znají tisíce variací lososa či slanečků, ale i sladkovodních pstruhů. Koncem srpna tu začíná račí sezóna. Nejpoužívanějším kořením je, podobně jako v Norsku, kopr. Švédové si potrpí i na zvěřinu. Jelení a sobí maso lze koupit doslova "na každém rohu". V restauracích se můžeme setkat se sobím ragú, losí pečení či masovými kuličkami a karbanátky. K běžnějším jídlům patří například "pytt-i-panna", tedy osmažené bramborové kostky se šunkou. Přímo na ulicích si můžete vybrat v takzvaném "gatukok", což je obdoba fastfood restaurace. Kdo byl ve Švédsku na sklonku léta, jistě potvrdí, že místní lesy jsou kromě zvířeny bohaté na houbovou nadílku, srdce milovníků hřibů a lišek musí zaplesat. K snídani si ráno Švédové dopřávají chléb s máslem, se sýrem nebo pomazánkami, i jogurty s cereáliemi či obilné kaše. Snídani zapíjejí kávou, čajem, džusem nebo mlékem. Obědy mají děti k dispozici zdarma ve škole, dospělí mohou vyrazit do restaurací, kde jsou právě v době polední pauzy připraveny švédské stoly. Doma se rodiny scházejí mezi 17. a 18. hodinou na večeři. Čtvrteční večeře bývají vyhrazeny hrachové polévce, v jiných dnech jsou oblíbené různé zapečené rybí a masové mísy a kořeněné omáčky s bramborami či těstovinami a k tomu velká porce zeleniny. Jako dezert se připravují třeba palačinky s jahodami nebo jablečný koláč. |