Švýcarsko - kuchyněKdyž se řekne švýcarská kuchyně, málokdo ví, která jídla a speciality se vztahují k této zemi. Gastronomické umění si rozvíjelo v každém kantoně zvlášť a i dnes lze pozorovat rozdíly v stravovacích zvyklostech a typických jídlech mezi jednotlivými kantony. Na rozvoj gastronomie měl vliv i historický vývoj a především život vesničanů v horských oblastech, kterým k životu stačily mnohokrát i jen ty nejzákladnější suroviny, které si byli schopni sami vypěstovat a vyprodukovat. Švýcarskou kuchyni můžeme popsat jako kuchyni velmi výživnou, jednoduchou a aromatickou. Typické suroviny pro kuchyni jsou sýr a brambory. Sýr je zároveň pro Švýcarsko pojmem stejně tak asi jako pizza pro Itálii. Je připravován především z kravského mléka. Nejznámější je Emmentall, který podobně jako sýr Gruyere (slaný, s ořechovou příchutí) je hlavní přísadou do fondue, dále např. polotuhý pikantnější appenzellský sýr. Do sýrů jsou při výrobě i přidávány různé směsi bylinek a koření, čímž dostávají svoji specifickou a nezapomenutelnou příchuť. Neodmyslitelnou specialitou švýcarského kuchyňského stolu je raclette a fondue. Raclette Raclette jsou rozehřáté plátky sýru ve speciálním grilu, ke kterým se podávají nakládané okurky, cibulky, ananas atd. a vařené brambory ve slupce. Fondue Fondue se připravují ve speciálním hrnci, ve kterém se stále ohřívá směs. Do ní se namáčí na dlouhé vidličce napíchnuté kousky chleba, masa nebo zeleniny. Tradiční fondue se připravuje z jedné třetiny z ementálu a ze dvou třetin ze sýru Gruyere a podává se především v zimě, kdy tělo potřebuje vydatnou stravu. Ochutnat ale můžete i několik variací fondue, např.:
Vyhlášenou bramborovou specialitou je rösti či ofetori nebo züri gschnätzlets. Tento pokrm se trochu podobá českému bramboráku, snad je jen méně mastný. V kuchyních kantonů Glarus se připravují bramborové nočky zapečené se sýrem Schabzieger, který se vyrábí pouze v této oblasti z odstředěného mléka a bylinek. V Schaffhausenu ochutnáte Bölletünne
– chutný cibulový koláč. V kantoně AArgau vaří telecí nožičky se švestkami. Jídlo typické pro kanton Ticino je rizoto s cibulí a houbami posypané strouhaným sýrem. Pokrmy se zde hodně podobají italské kuchyni. Oblíbená je také kukuřičná kaše polenta. Polenta grassa pojmenovává kukuřičnou kaši se smetanou. Maso Z masa je pro Švýcarsko typické sušené hovězí maso Bünder Fleisch, které se marinuje v slaném nálevu a potírá směsí bylin. Tento pokrm je typický především pro kanton Graubünden. Specialita z Zürichu Geschnetzeltes Kalbfleisch představuje nakrájené telecí v husté smetanové omáčce. Uzeniny Uzenin vyrábí Švýcarsko více
jak 40 druhů. Oblíbený je např. vepřový párek Schüblig nebo
klobásový salát Cervelatsalat. Sladkým jídlům vévodí Engadinský
ořechový koláč nebo aargský dort Rüebli z ořechů, strouhané
mrkve a kukuřičné mouky. Kanton Zug nabízí specialitu, kterou je
Zuger Kirschtorte – višňový dort. V Basel koupíte basilejské
perníčky zabalené v překrásných barevných dózách, které už
samy o sobě mohou posloužit jako suvenýr. Nestlé Cukrář Philippe Suchard v roce 1824 propašoval do Ameriky kufr švýcarských hodinek, prodal je a s kapitálem se vrátil zpět do Švýcarska, aby založil továrnu na čokoládu.V roce 1875 napadlo Daniela Petera přidat do čokolády kondenzované mléko, které vynalezl Henri Nestlé, a mléčná čokoláda byla na světě. Lindtova čokoláda se zase oproti jiným dala dobře lámat. Jakob Tobler založil svou firmu v roce 1868 a vymyslel tvar čokolády – jehlany, které připomínají vrcholky Alp. Hlavní sídlo světoznámé firmy Nestlé najdete ve Švýcarsku v městečku Vevey u Ženevského jezera. Švýcarské víno Švýcarské víno získalo věhlas mezi znalci vína. Révu pěstují na každém vhodném místě a za středisko vinařství se považuje Sion. Většinu tvoří bílé víno. Oblíbený je i churský schiller, což je směs červeného a bílého vína z jednoho vinohradu. Ve Wallisu zrají bílá vína jako Petite Arvine nebo Ermitage a červená vína Goron a Pinot Noir. Od Neuchatelského jezera pocházejí
vína Chardonnay nebo Pinot Blanc. Z Tessina si přivezete výborné
červené – Merlot. |