Chorvatsko: přes Hum do Komiže,
Vis / 6. den
Trasa: Vis/Češka
vila - Vis/Kut - Vis/Luka - Milna - Podražije - Plisko
Polje - Marine Zemlje - U. Stiniva - Dračevo Polje - Podšpilje
- Žena Glava - Hum - Podšpilje - Podhumlje - Komiža cca
50 - 60 km |
- naštěstí se počasí trochu umoudřilo a nebylo nutno
pokračovat v měnění programu. El capitano původně
tvrdil, že do Komiže nepojede. Postoj změnil a tak byla na
programu klasická trasa: Vis - Komiža. Již večer dopředu
si lidé objednali chobotnici a jehněčí, vše pod pekou
- na začátku zase všichni zajeli do centra Visu a rozhlíželi
se po městě
- každému rozhlížení je konec a nezbývalo, než stoupat
do kopců nad Visem. Naštěstí je to pohodové stoupání
- opět jsem se coural vzadu jak nudle. V Milně jsem se rozdělil
se zadní skupinou a do Podražije stoupal sám. Uprostřed
"vesničky" jsem narazil na garáž, ve které dva místní
kluci vyráběli víno. Macerované víno dávali do odstředivky.
Měli i něco, čemu se dalo říkat burčák. Mladé víno.
Mošt se zhruba 4% alkoholu. Byl poměrně trpký. K našemu
burčáku se dal přirovnat stěží. Koupil jsem rok staré víno
domů. Kde koneckonců může člověk koupit takové lokální
víno? V obchodě nikde
Pod pekou (sač). Je způsob úpravy
jídla. Např. takto připravovaná chobotnice se nazývá
hobotnice pod pekou. Jídlo
se připravuje na ohništi, na žhavých uhlících, v
kulaté kovové nádobě na trojnožce. Do nádoby se
vloží maso společně se zeleninou (brambory, paprika,
rajčata, cibule), překlopí zvonovitou poklicí a na
tu se položí kovová obruč. Na poklici ohraničenou
obručí se nasype další vrstva žhavých uhlíků a
pokrm se zde ponechá několik hodin. Takto se získá jídlo
napůl upečené, napůl uvařené, bez použití tuku.
|
|