Chorvatsko: přes Hum do Komiže, Vis / 6. den

STRANA 2. CESTA DO ŽENY GLAVA KONOBA A HUM ZPĚT
 
Trasa: Vis/Češka vila - Vis/Kut - Vis/Luka - Milna - Podražije - Plisko Polje - Marine Zemlje - U. Stiniva - Dračevo Polje - Podšpilje - Žena Glava - Hum - Podšpilje - Podhumlje - Komiža cca 50 - 60 km
  • naštěstí se počasí trochu umoudřilo a nebylo nutno pokračovat v měnění programu. El capitano původně tvrdil, že do Komiže nepojede. Postoj změnil a tak byla na programu klasická trasa: Vis - Komiža. Již večer dopředu si lidé objednali chobotnici a jehněčí, vše pod pekou
  • na začátku zase všichni zajeli do centra Visu a rozhlíželi se po městě
  • každému rozhlížení je konec a nezbývalo, než stoupat do kopců nad Visem. Naštěstí je to pohodové stoupání
  • opět jsem se coural vzadu jak nudle. V Milně jsem se rozdělil se zadní skupinou a do Podražije stoupal sám. Uprostřed "vesničky" jsem narazil na garáž, ve které dva místní kluci vyráběli víno. Macerované víno dávali do odstředivky. Měli i něco, čemu se dalo říkat burčák. Mladé víno. Mošt se zhruba 4% alkoholu. Byl poměrně trpký. K našemu burčáku se dal přirovnat stěží. Koupil jsem rok staré víno domů. Kde koneckonců může člověk koupit takové lokální víno? V obchodě nikde
Pod pekou (sač). Je způsob úpravy jídla. Např. takto připravovaná chobotnice se nazývá hobotnice pod pekou. Jídlo se připravuje na ohništi, na žhavých uhlících, v kulaté kovové nádobě na trojnožce. Do nádoby se vloží maso společně se zeleninou (brambory, paprika, rajčata, cibule), překlopí zvonovitou poklicí a na tu se položí kovová obruč. Na poklici ohraničenou obručí se nasype další vrstva žhavých uhlíků a pokrm se zde ponechá několik hodin. Takto se získá jídlo napůl upečené, napůl uvařené, bez použití tuku.