Expedice 2015: Bretaň 3. den:
poloostrov Quiberon
Trasa: kemp
Moulin de Kermaux/Carnac - marché/Carnac - Le Pó - Plouharnel
- pevnost - St. Piere-Quiberon
- přístav Portivy/St. Piere-Quiberon - Côte Sauvage - Port
Maria/Quiberon
- Pointe de Conguel/Quiberon - St. Piere-Quiberon
- přístav Portivy/St. Piere-Quiberon - pevnost - Plouharnel -
Le Pó - kemp Moulin de Kermaux/Carnac, cca 60-70 km (J.Trnka 69
km) |
- 09:00 odjezd z kempu. Hlavním cílem byl
poloostrov Quiberon (bretoňsky Kiberen)
- 09:30 nejdříve nás čekala krátká návštěva trhu
(marché) v Carnacu, v centru města. Neukázal nic zvláštního,
co by člověk jinde neznal. Jen jsme se seznámili s místními
prima uzeninami a sýry. Novinkou bylo seznámení s bretonským koláčem
jménem "far a la breton". Kdo ho ochutnal, seznal,
že jeho pojídání se dá obejít, neboť za moc nestojí na rozdíl
od jiných místních specialit. Dělá se z polohrubé mouky a cpou
se do něj sušené švestky. Je dost tuhej
- 10:10 to daleko zajímavější byla zastávka
ve vesnici Le Pó u místních rybářů, kteří chovají ústřice
(huître, fon. ɥitʀ). Já místní odchov nazval ústřicárna
podle vzoru cochcárna. Tradičně se ukázalo, že lidé se v případě
ústřic dělí na dvě výrazné skupiny. Jedna dostává osypky při
představě konzumace, druhá je nadšená. K těm překvapivě patřila
i část lidí mezi námi, která ještě ústřice nikdy nezkusila.
No prosím, a že si lidé musí dlouho zvykat! Já jsem si tradičně
pochutnal, stejně jako předchozího večera
- 10:40 následoval poměrně dlouhý přejezd
s dvěma zastávkami ve vesnici Plouharnel, kde jsme my ústřicový
labužníci dohonili vláček odmítavců. První zastávka byla přímo
v centru obce u kostela Saint-Armel, druhá u kaple Notre-Dame des
Fleurs. Zde jsme narozdíl od Šuanů nenastoupili cestu směr
vnitrozemí, ale konečně cílený poloostrov
- 11:40
k pevnosti Fort de Penthiévre, která je v podstatě začátkem
Quibeornu, byl ještě kus cesty. Zejména kvůli zastávce u oceánu
u vesničky Penthiévre. Oceán byl sakramentsky daleko a
vydalo se k němu jen pár jedinců. Stejně tak do blízkosti
pevnosti. Většina cyklistů přímočaře směřovala do maličkého
přístavu Portivy. V té době již ustoupila ranní mlha a
sluníčko začalo svítit. Většina zasedla ke kafi, někdo využil
malého trhu na nábřeží. Ústřice zde byly levnější
- 12:30 naše malá šestice (já s Lídou, Pavel s Věrou,
František s Ivetou - tedy sedmice, protože se k nám začala přidávat
Jana J.) jsme pokračovali dál ve snaze co nejrychleji objíždět
dlouhé rozeklané pobřeží Côte Sauvage. Většina jela
po klikatící se asfaltce, jen já jsem se vrhl do dobrodružství
zdolávání písečné stezky podél blíže u břehu. Většinou
je zde zákaz po ní jet, je pro pěší, ale nikdo po ní moc
nechodí. Často jsem se brodil pískem. V jednom místě zapříčinil
odliv, že vzniklo mezi skalisky mořské mělké jezírko, ve kterém
se cachtali turisti. Trochu jsem jim záviděl.
- 13:30
jižního okraje poloostrova jsme dosáhli v přístavu Porto Maria/Quiberon
a šli na oběd, do restaurace Le Turbotin. Přidal se k nám
Martrin S. Myslím, že jsem si dal tradiční mušle (moules). Ale už
nevím v jakém provedení. Nejspíše a la créme, protože den předtím
jsem měl mariniers. Mušlím jsem se v Bretagni věnoval intenzívně a
ta nejlepší provedení teprve přišla
|