Chorvatsko: Kuchyně 1.

Chorvatská kuchyně obsahuje mnoho zajímavých pokrmů. Od mnoha kultur Chorvatská republika převzala části jiných příbuzných kuchyní, ze kterých vzešla mnohá řada zajímavých receptur pro kulinářské téma. Mnohá receptura nahlíží do kulinářských receptur starých mistrů - spisovatelů Marulics, Hektoroviics, Ivan Bierlings od roku 1813. Tyto receptury jsou používány 554 let. Mnoho z tradic Chorvatska nejenom z oblasti stravování pochází z historie od starých mudrců, kteří během svých cest navštěvovali po svých cestách rozlišné slavnosti (vánoce, velikonoce aj.) a přiváželi zpět do své země. Při dnech odpočinku (soboty, neděle) se podávalo a podává typický pokrm vepřové maso s brambory. Během doby karnevalů je velkou specialitou šunka a různé salámové speciality. To je doplněno spoustou druhů ovoce, sýrů a vše co obsahuje tzv. studená kuchyně. Všeobecně oblíbenými pokrmy Chorvatské republiky jsou ryby po jakémkoliv způsobu, Pečené, smažené, vařené. Oblíbené jsou zejména rybí špízy.

Chorvatská vína. Chorvatsko má mnoho druhů kvalitních stolních vín, ovocných šťáv, piva a minerálních vod. V mnohých částech země se vyskytuje červené víno s velkým aroma - vůní. V severních částech země se vyskytuje nakyslé bílé víno. To vše se ale s postupem času mění.

Kuchyně území Istrie a Kvarneru. Tyto dva regiony se ve většině případech orientují na ryby a mořské plody. Obzvláště oblíbené bývají smažené kalamáry, mušle na různé způsoby. Mezi tradiční pokrmy patří vinná polévka a italské ragú, což představuje pokrm obdobný jako v naší zemi rizoto. 

Kuchyně - Gorski Kotar a Liky. Tyto regiony mají ve svých pokrmech více obsaženy bílkoviny a tuky. V částech se podobají Dalmátské kuchyni. V mnoha pokrmech se objevuje vepřové maso, Sladké brambory, brambory na různé druhy způsobu, jehněčí maso a různé druhy Sýrů. V některých částech území se také v jídelní nabídce objevují houby , ale spíše na Území Liky.