Chorvatsko: Kuchyně 2.

  ZPĚT

Dalmátská kuchyně. Dalmatská kuchyně se především orientuje na čerstvé ovoce, zeleninu. Mezi oblíbenou zeleninu patří především olivy. Olivový olej a olivy naložené ve slaném nálevu. Nejoblíbenějším artiklem je dalmatské víno, Obzvláště bohaté na dezertní vína a likéry jsou Proseco a Malmsy. Dnes se dalmatská kuchyně přibližuje italské kuchyni. Ať co se týče produktů, tak i forem zpracování. V této oblasti se též upravují ryby a zelenina na jakýsi druh dalmatských nádivek, podobně jako u nás paštika. Většinou se podávají v teplém stavu. Jako příkrm se podávají brambory, Rozličné zeleninové saláty, těstoviny na různý způsob.

Kuchyně severní části Chorvatska. Severní části země se specializují na vydatnější a pestřejší jídelníček. Pokrmy zde obsahují z větší části mléčné výrobky, samozřejmě veškeré druhy zeleniny. Mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější patří zelený salát, rajčata a papriky. Konzumují se jak v syrovém, tak i v tepelném zpracování. Velká část jídelníčku tohoto území se týká masných výrobků. Salámy, klobásy, podle území dochucené buď sýrem, nebo všude oblíbenou zeleninou.

Kuchyně Slovinska a Baranji. Slovinské a Baranjské kuchyně se vyznačují velkou částí ovocnými pokrmy a bílým pečivem. Tak jako u dalmatské kuchyně zde převládají různé druhy čerstvých sýrů, mléčných produktů. Co se týká masa, objevují se různé typy gulášů.