Itálie - kuchyně

SLOVNÍČEK ZPĚT

Italskou kuchyni převážně známe úplně všichni, většina lidí po celém světě si jí zamilovala díky chutným jídlům, jako je např. pizza, těstoviny, nebo italská vína. Italská kuchyně je velice oblíbená díky nenáročné přípravě, výtečných a nekonečných chutí. Z části je jedna z nejpopulárnějších na celém světě.

Každý region má své speciality, ovšem na každé je něco jiného, přesto všechny jsou velice chutné. Na složení jídelníčku má velký vliv, jestli je přítomnost moře, nebo naopak více hor. 

Pizza

V dávných dobách se pizza připravovala pouze pro chudé lidi, avšak za několik staletí se rozšířila po celém světě a dnes jí jedí a pochutnává si na ní zcela úplně každý.

Pizza Margherita je výtečný druh pizzy, zajímavostí na této pizze je a až do detailu víme, že v roce 1829 byla vynalezena vynálezcem Donem Raffaelem Espositem. Pizzu připravil při příležitosti návštěvy italského krále Umbreta I. a jeho chotě, královny Margherity Savojské.

Další pizza, kterou si představíme je Neapolská. Můžeme říci, že to je „královna“ všech pizz. Pravidlem této pizzy je, že musí být vyráběna pouze z pšenice, mouky, mořské soli, čerstvých kvasnic a mozzarely, která je vyrobená z buvolího mléka. Dále do Neapolské pizzy patří bazalka a přidávají se speciální rajčata, které seženeme jen na úpatí Vesuvu.

Zajímavostí na této pizze je, že těsto nesmí být tlustší než 3 milimetry a na talíři musí být okraj pizzy lehce zdvižen. Pizza je skutečně královsky výtečná.

Těstoviny

Těstoviny se řadí do dvou druhů – těstoviny suché a těstoviny mokré. Po celém světě již všichni určitě znají klasické těstoviny suché, které se běžně prodávají.

Suché, jak jsme si říkali, se běžně prodávají v sáčcích po celém světě a jsou trvanlivé. Zato mokré těstoviny se musí okamžitě sníst, aby se nezkazily, ovšem tyto těstoviny jsou velmi chutné, protože jsou čerstvé a na takových si pochutná skutečně každý.

Zajímavost italské kuchyně

Pizzy se vyrábí na několik stovek různých způsobů

Vyrábí se více než 400 druhů těstovin

Italové po objevení Ameriky si převzali plodiny, jako jsou rajčata, papriky, brambory a kukuřice, díky tomu vynalézali další výtečné pokrmy

Dnes má Itálie v EU registrováno 180 výrobků, tj. více než Španělsko nebo Francie.