Německo: KuchyněNěmecká kuchyně je velmi rozmanitá a je nutné ji rozdělit podle jednotlivých regionů. V každém se vaří trochu odlišně, ale všude naleznete vynikající krajové speciality. Některé oblasti jsou blízké naší české kuchyni, například Bavorsko, oblasti okolo Rýna známé pro výborná bílá vína jsou zase provázané s francouzskou kuchyní. Mezi základní ingredience německé kuchyně patří maso vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, uzeniny, houby, med a produkty z obilí. Německá kuchyně je také charakteristická velkými porcemi hlavního chodu a není tak rozdělena do více malých chodů jako třeba kuchyně italská, francouzská nebo kuchyně asijské. Najdete zde hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, velkou nabídku zeleninových i masových polévek. Z nápojů kromě slavných německých piv, převážně ležáků a nejrůznějších druhů pšeničných kvasnicových piv, stojí za zmínku vynikající německá vína, především rýnská a moselská. A na podzim všude rozšířený a oblíbený burčák, kterému Němci říkají Federweißer nebo Neuer Wein. Ve Frankfurtu také dělají známé víno jablečné (Apfelwein). Německé pivo je oslavováno slavným svátkem Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově na přelomu září a října. Německá kuchyně je také plná nejrůznějších uzenin a lahůdek. Najdete zde nepřeberné množství uzených a sušených mas, klobásek, párků, tlačenek apod. Vybrané typické německé speciality: Badische Schneckensuppe – tradiční polévka ze šneků do které se přidává kysaná smetana, pochazející z oblasti Bádenska. |