Německo: Kuchyně

Eintopf – zcela jistě nejznámější německý pokrm. Tradiční jídlo z jednoho hrnce. Jeho základem je velmi hustá zeleninová polévka, do které se přidává různé maso, párky a klobásy.
Eisbein – vařené vepřové koleno, obvykle podávané se zelím a hořčicí, někdy s bramborovou nebo hrachovou kaší. Grilovaná verze vepřového kolene pochází z Bavorska a nazývá Schweinshaxe.
Frankfurter Grüne Soße – specialita z Frankfurtu, omáčka ze sedmi čerstvých bylinek. Podává se s vařenými brambory nebo s natvrdo vařenými vejci, či s dušeným hovězím.
Geschnetzeltes – jedna se o menší kousky masa masa, grilované nebo například s omáčkou. Známé je telecí (Kalbsfleisch) v husté smetanové omáčce, někdy s houbami a bylinkami. Jedná se o pokrm ze Švýcarska, ale v Německu je hodně rozšířen. Podává se těstovinami Spätzle.
Jägerschnitzel – tzv. lovecký řízek z telecího nebo vepřového masa, s houbovou omáčkou. Přílohou mohou být Spätzle, brambory, bramborový salát nebo hranolky.
Kartoffelsalat – bramborový salát, který se po celém Německu dělá v různých variantách a je to oblíbená příloha mnoha jídel. Narozdíl od českého bramborového salátu se často podává teplý.
Königsberger Klopse – masové knedlíčky v bílé omáčce s kapary, podávané s bramborem. Původem z východního Pruska.
Leberkäse (sekaná), podobná té naší. Většinou se konzumuje s horčicí a chlebem, preclíky nebo s bramborovým salátem.
Maultaschen – oblíbený pokrm a specialita především ze Švábska. Velké taštičky z těsta podobné italským ravioli plněné mletým masem, špenátem a kořením. Obvykle se konzumují nakrájené na plátky a osmažené, nebo se přidávají do vývarových polévek.
Rheinischer Sauerbraten – rýnská hovězí pečeně s omáčkou z hrozinek a dalších přísad. Oblíbený pokrm z oblasti Porýní. Jako příloha bývají obvykle knedlíky.
Sauerbraten mit Lebkuchen-Soße – hovězí pečeně s perníkovou omáčkou, francká specialita z Norimberka. Jako příloha jsou knedlíky a červené zelí.
Schäufele – vepřové pečené ramínko. Specialita z více krajů, například bádenského nebo franckého. Podává se obvykle s knedlíkem a osmaženou cibulkou. Někdy může být ramínko i uzené.
Spätzle – čerstvé vaječné nudle vznikající škrábáním nebo tlačením těsta. Těsto se škrábe do vroucí vody. Je to velmi oblíbená příloha k mnoha pokrmům s omáčkou.
Zwiebelkuchen – cibulový koláč. Specialita z oblasti Porýní, Švábska a dalších oblastí. Vynikající slaný koláč podobný francouzskému quiche. Tradičně se konzumuje na podzim s burčákem v oblastech, kde se pěstuje víno.