Polsko - kuchyněPokud si přejete ochutnat tradiční polskou kuchyni, je třeba, abyste na chvíli přestali počítat kalorie. Pokrmy jsou totiž obvykle velmi vydatné a obsahují často hodně masa. Nejoblíbenějšími polskými jídly jsou bigos, kotlet schabovy, pierogi a gołąbki (viz níže). Polská kuchyně se může pochlubit vynikajícím chlebem a klobáskami. Nejtypičtějšími ingrediencemi jsou kysané zelí, červená řepa, okurky, kysaná smetana, kedlubny, houby a různé druhy párků a klobásek. Velmi důležitou roli hrají také používané bylinky a koření, jako jsou majoránka, kopr, kmín, petržel nebo pepř. Nejpopulárnějšími moučníky jsou různé buchty a sladké pečivo. K slavnostnímu jídlu se může pro lepší trávení dobře hodit kalíšek vodky. Polská kultura vždy přejímala různé prvky od svých sousedů. Nepřekvapí proto, že se zde například setkáme s mnoha recepty židovské kuchyně. V současnosti se však polská kuchyně hodně mění - pronikají do ní různé, často exotické vlivy. Vedle tradičních restaurací, které se specializují na polská jídla, zde proto dnes najdete také spoustu italských, francouzských, asijských nebo vegetariánských restaurací. Polévky |