Polsko - kuchyně

Pokud si přejete ochutnat tradiční polskou kuchyni, je třeba, abyste na chvíli přestali počítat kalorie. Pokrmy jsou totiž obvykle velmi vydatné a obsahují často hodně masa. Nejoblíbenějšími polskými jídly jsou bigos, kotlet schabovy, pierogi a gołąbki (viz níže). Polská kuchyně se může pochlubit vynikajícím chlebem a klobáskami. Nejtypičtějšími ingrediencemi jsou kysané zelí, červená řepa, okurky, kysaná smetana, kedlubny, houby a různé druhy párků a klobásek. Velmi důležitou roli hrají také používané bylinky a koření, jako jsou majoránka, kopr, kmín, petržel nebo pepř. Nejpopulárnějšími moučníky jsou různé buchty a sladké pečivo. K slavnostnímu jídlu se může pro lepší trávení dobře hodit kalíšek vodky.

Polská kultura vždy přejímala různé prvky od svých sousedů. Nepřekvapí proto, že se zde například setkáme s mnoha recepty židovské kuchyně. V současnosti se však polská kuchyně hodně mění - pronikají do ní různé, často exotické vlivy. Vedle tradičních restaurací, které se specializují na polská jídla, zde proto dnes najdete také spoustu italských, francouzských, asijských nebo vegetariánských restaurací.

Polévky
Chłodnik litewski: bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.
Barszcz biały: hustá kyselá polévka z pšeničného škrobu s majoránkou, bramborami, někdy ochucená smetanou.
Barszcz czerwony: osvěžující polévka z červené řepy, podává se se zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky.
Żurek: kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává ve vydlabaném bochníku chleba.
Krupnik: polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Kapuśniak: polévka z kysaného zelí.
Zupa ogórkowa: polévka z kyselých ukurek.
Zupa koperkowa: koprová polévka.
Rosół z kurczaka: vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.
Zupa pomidorowa: rajská polévka, často s rýží nebo nudlemi.
Grochówka: hustá hrachová polévka.
Zupa grzybowa: houbová polévka, obvykle se smetanou.
Flaki wołowe: vývar z hovězích kostí a vnitřností.