Rumunsko: Kuchyně
Rumunská kuchyně má svoje specifika, ale ze všeho nejvíc je směsicí kulinářských vlivů okolních států. Je silně ovlivněná tureckou kuchyní, jihoslovanskou,
bulharskou a maďarskou. Od Turků převzali Rumuni velmi sladké zákusky, jako je baklava, od Řeků musaku, od Rakušanů řízek (şniţel), od Maďarů guláš a od Bulharů zeleninová jídla jako ghiveci, zacuscă a šopský salát. Velmi si oblíbili také italskou pizzu.
Z druhů masa využívá rumunská kuchyně nejčastěji vepřové. Chléb zde bývá většinou bílý. V zemi se vyrábí několik tradičních sýrů, příkladem může být telemea, měkký naložený sýr podobný řecké fetě, bulharskému sirene nebo našemu balkánskému sýru. Nejtypičtějším rumunským jídlem je kukuřičná kaše mămăligă.
Jídlo
* Ardei umpluţi - plněné papriky. Náplň je tvořena mletým masem, rýží, cibulí a kořením.
* Ciorbă (čorba) - souhrnné označení pro rumunské polévky obsahující kyselé příchutě. Zatímco polévka označená jako supă nic kyselého nezahrnuje, do ciorby se přidává např. citron, zkvašené pšeničné otruby („borş“) nebo šťáva z kysaného zelí. Další oblíbenou ingrediencí je libeček. Navrch se někdy přidává kysaná smetana. K oblíbeným variantám patří ciorbă de burtă (dršťková s česnekem), ciorbă de perişoare (ostrá polévka s masovými knedlíčky), ciorbă de legume (zeleninová) a další.
* Clătită - rumunské palačinky, které jsou podobně jako francouzské crepes tenké a plněné slanými i sladkými náplněmi.
* Ghiveci - vařená či dušená zeleninová směs, jídlo podobné bulharskému gjuveci nebo maďarskému leču.
* Mămăligă - kukuřičná kaše podobná italské polentě nebo bulharskému a jihoslovanskému kačamaku. Jedná se o rumunský národní
pokrm. Nejlepší je však domácí mămăligă tradičně podávaná s brynzou (brânză, slaný ovčí sýr) a kysanou smetanou (smântână).
Kukuřičná mouka se většinou vaří ve vodě se solí v litinovém hrnci. Kaše může mít nejrůznější konzistenci – od měkké připomínající bramborovou kaši až po velmi tvrdou, která se dokonce může krájet na kousky podobně jako chléb. Kousky hotové mămăligy se můžou třeba ještě péct nebo smažit na oleji či na sádle.
|