Slovinsko - kuchyně

Pití:
* víno – je ve Slovinsku velmi oblíbené. Výborná vína se produkují ve třech hlavních vinařských regionech: Posavje v povodí řeky Sávy, Podravje v povodí řeky Drávy a Primorska při pobřeží Jaderského moře. Z Posavje pochází suché červené víno Cviček. Z regionu Primorska se rekrutují červená vína Teran (velmi tmavé, ze slovinského Krasu), Malvazija a Merlot. Z bílých vín jsou nejoblíbenější Beli Pinot a Šipon. Celkem tvoří bílá vína 75 % slovinské produkce a téměř celou produkci regionu Podravje. Dobré je i slovinské šampaňské značky Zlata Radgonska Penina
* pivo – dvěma hlavními pivovary jsou Laško se značkou Zlatorog a Union z Lublaně
* pálenka – se vyskytuje v několika podobách, např. hrušková viljemovka, švestková slivovka nebo výtečná borůvková pálenka zvaná borovničke. Obecné označení pálenek je žganje. Ve slovinském Krasu se vyrábí brinovec destilovaný z mletých a fermentovaných bobulí jalovce
* káva – se podává nejčastěji ve formě italského espressa, ale zejména v domácnostech se pije též tradiční velmi sladká turecká káva